négylábú kedvenc

2020.05.18. 12:41

Egy oltás életet menthet

Súlyos, gyógyíthatatlan betegségektől menthetjük meg kedvenceinket egy kombinált védőoltással.

A kinti cicák sok betegséget összeszedhetnek

Fotó: Illusztráció / pixabay

Amikor új négylábú csatlakozik a családhoz, a gazdiknak az első útja általában az állatorvoshoz vezet. Az állattulajdonosok tudják, hogy különös gondot kell fordítaniuk a kiskutya kötelező oltásaira, hiszen a veszettség elleni vakcina beadatását minden három hónapos kort betöltött ebnél törvény írja elő. A macskákra nem vonatkozik ez a rendelkezés – azonban ez nem jelenti azt, hogy a gazdinak nem érdemes fontolóra vennie.

A veszettségre a macskák is fogékonyak, így akinek kinti cicája van, javasolni szoktuk

– mondta el lapunknak dr. Piscoran Noémi állatorvos.

– Az élete végéig házban tartott macskának persze nem kell beadatni, hiszen nincs lehetőség olyan állattal találkoznia, amelytől elkaphatja a betegséget. Ha azonban kijárhatnak a szabadba, mivel elkóborolhatnak, találkozhatnak a kórt terjesztő rókákkal és denevérekkel, így ebben esetben mindenképpen szükségesnek tartom a veszettség elleni vakcinázást.

Akár benti, akár kinti a cica, az állatorvos szerint egy kombinált oltást minden esetben ajánlanak a gazdiknak, amely olyan betegségtől védi meg a kedvencet, mint például a macskanátha vagy a macska-calicivírus.

Sőt, a macskaleukózis ellen is hatásos, amely egy gyógyíthatatlan kór – bár nem feltétlenül halálos. Ezeket évente egyszer kell beadatni, hogy folyamatos védettséget biztosítsanak.

Fontos a megelőzés

– A macskaleukózis egy vírusos betegség, melynek nincsenek specifikus tünetei – tette hozzá dr. Piscoran Noémi.

– A macska-AIDS-szel együtt tudjuk szűrni, mindkettőnek ugyanaz a hatása: teljesen legyengítik a cica immunrendszerét.

A leukózis bizonyos esetekben daganatos elváltozásokat is okozhat, például a lépen és különböző nyirokcsomókban.

– Ez a betegség általában véletlenül derül ki: a gazdik étvágytalanságra, általános gyengeségre panaszkodva hozzák a kedvencüket, majd egy gyors­teszt pár csepp vérrel, 5-10 perc alatt kimutatja ezt a betegséget.

Bár a macskaleukózis nem gyógyítható, de ha elővigyázatosak vagyunk, a kedvencünk még sokáig élhet vele: mivel cicáról cicára terjed, ezért nagyon fontos, hogy a már beteg állatot ne engedjük érintkezni más, oltatlan macskákkal.

Szintén lényeges, hogy ha már elkapta kedvencünk ezt a betegséget, akkor mindenképpen bent tartsuk a házban, hiszen ha nem így teszünk, akkor olyan betegségeknek tesszük ki, melyeket bár egy egészséges házi kedvenc szervezete könnyen legyőz, egy legyengült immunrendszerű cicánál komoly következményei lehetnek – akár halálos kimenetelű is lehet egy egyszerű, bakteriális fertőzés.

– Minden gazdinak javaslom, hogy adassa be a kombinált oltást. Hiszen ha a saját macskánk soha nem is megy ki a házból, mi találkozhatunk idegen cicákkal, és könnyen hazavihetjük saját kedvencünknek a leukózist – emelte ki dr. Piscoran Noémi.

Az állatorvos hozzátette: a vakcinázás mellett a féreghajtásra és a külső élősködők elleni védekezésre is ugyanúgy figyelniük kell a gazdiknak.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában