Nyíregyháza

2020.05.13. 20:00

Kutyaápolás otthon is

Nem árt odafigyelnünk négylábú társunk ápoltságára.

Fotó: Dósa Deláni

– Két kozmetikai látogatás között is figyelmet kell fordítanunk a kedvencünk bundájára, például a hosszú szőrűeket akár napi szinten is fésülni kell, hiszen az összecsomósodó szőr fájdalmat okozhat a kutyusoknak, nyáron pedig az aljszőr­zettel rendelkező ebeknek segíteni kell a vedlését – mondta el kérdésünkre Dósa Deláni kutyakozmetikus.

– Fontos a fürdetés: havonta vagy akár hetente is sort keríthetünk rá, ha gyakori fürdetésre való sampont használunk. Ez azért is lényeges, mert ha a kedvencünk allergiás, ilyenkor a polleneket is lemossuk róla. Mindig kutyasampont használjunk, ne pedig olyan termékeket, melyekkel mi magunk fürdünk, hiszen ezeknek teljesen más a pH-értékük.

Fontos az ellenőrzés

A fürdetések után mindig szárítsuk meg a kutyust, főleg a hosszú szőrűeket, hiszen egyrészt így elkerülhetjük a csomósodást, másrészt könnyebben észrevehetjük az élősködőket – utóbbiak ellen­őrzését gyakran kell megejtenünk, hiszen a kullancs babéziózist, a szúnyogok pedig szívférgességet okozhatnak a kutyáknál.

Fotó: Dósa Deláni

A szakember szerint a kutyatulajdonosoknak a karmok ápolását sem szabad elfelejteni, bár a karomvágást inkább érdemes kutyakozmetikusra vagy állatorvosra bízni, hiszen a túlvágással megsérthetjük az ereket és az idegeket, még vérezhet is. Nyáron nagy gondot kell fordítani a talpakra, hiszen jön a toklászszezon, amely könnyen befúródhat a tappancsokba – ezt minden séta után ellenőrizni kell.

– Ha a kutyánknak erőteljesebben váladékozik a szeme, az összegyűlhet és megtapadhat a szőrön is, és akár be is sebesedhet. A szemkörnyék ápolására érdemes erre a célra árusított tisztítófolyadékot használni – tette hozzá Dósa Deláni.

– Vannak olyan fajták, melyeknek a fülében nő szőr: ha a gazdi nem érzi magát biztosnak, akkor ezt is inkább bízza szakemberre, de a gyakorlottabbak kiszedhetik maguk is.

A füleket gézlapra vagy vattára csepegtetett, speciális szerrel tisztítsuk 2-4 hetente, de a bűzmirigy tisztítását mindig bízzuk állatorvosra!

A kutyakozmetikus elmondása szerint a nyáron reggel vagy este sétáltassuk a kutyákat, és használjunk mancsápoló krémet, hiszen a felforrósodott aszfalt sérüléseket okozhat a talpaikon. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy hiába jön a jó idő, az aljszőrzettel rendelkező ebeknek soha ne nyírjuk le a szőrét, hiszen éppen ezzel hűtik, szigetelik magukat.

Mindenre van eszköz

A kutyáknak a fogait is kell ápolni: a fogkövesség megakadályozására már kaphatóak különböző természetes rágókák és kifejezetten ebeknek kifejlesztett fogtisztítók. Ha így sem sikerül elkerülni a kövesedést, akkor bizony fájdalmakat okozhat kedvencünket, és be kell avatkoznia az állatorvosnak.

– Amikor kifésüljük a kutyánk szőrét, nagyon fontos, hogy mindig a megfelelő eszközöket használjuk, és a hajlatoknál és a szemnél óvatosak legyünk, mert felsérthetjük a bőrt. A bontókefék kifejezetten a hosszú szőrzet ápolására alkalmasak, míg a fésűkkel ellenőrizni tudjuk, hogy csomómentes-e a bunda. A szakboltokban találhatunk kifejezetten a vedlési időre ajánlott aljszőrszedőket is, melyek segítenek, hogy kedvencünk ápolt és rendezett maradhasson – tette hozzá a szakember.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában