Mándok

2020.05.22. 18:09

Repülő szépségek az objektív előtt

A házi rozsdafarkú rendkívül ügyes, gyors vadász, de csak „amatőr” énekes a pintyhez képest.

A házi rozsdafarkú és a gyurgyalag

Bizonyára emlékeznek még olvasóink Bodnár Balázs tanár úrra, aki – ahogyan arról lapunkban is beszámoltunk – a közelmúltban megye- és országhatárt átlépő sikert aratott Az iskola álma című versével. A mándoki Sennyey Elza Általános Iskola pedagógusa most nem írói, hanem fényképészeti kvalitásait csillogtatta meg ismeretterjesztő képeivel.

Egy perc alatt kettőt fordul

A természetkedvelő tanító először az egyik legkedveltebb „iskolás” madárfaj egyik reprezentánsát, egy házi rozsdafarkút kapott lencsevégre.

– Március végén fotóztam le először egy tojót, az antennáink tetején. Azóta legalább 3 pár fészkelte be magát az iskola közelében. Egy fészekalj már biztosan kikelt, hiszen a szellőzőnyílásban lévő fészek felől nagy csipogás hallatszik, amikor különféle rovarokkal a csőrében hazaér a családfenntartó. Rendkívül ügyes kis vadászok ezek a madarak, egy perc alatt akár kettőt is fordulnak az éhes fiókák etetése érdekében. A pintyekhez képest „amatőr” énekesek, de dalaikkal ők is hozzájárulnak a suliudvar kellemes hangulatához – mesélte Balázs.

Éneklés közben is...

A mándoki pedagógus a közösségi oldalán azt is hírül adta: mivel szinte minden útjára magával viszi a fényképezőgépét, azóta sikerült megörökítenie más repülő szépségeket is, így például gyurgyalagot, cigánycsukot (éneklés közben), egy modellkedő és egy „kukacoskodó” házi rozsdafarkút, valamint egy barázdabillegetőt.

PI

Borítókép: A házi rozsdafarkú és a gyurgyalag | Fotó: Bodnár Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában