Nyíregyháza

2020.05.26. 20:00

Sokaknak a jóga adott megtartóerőt

Jógával a világ felénk áradó romboló információáradata, destruktív energiamezője legyőzhető.

Forrás: Shakti Jógastúdió

A jóga bizonyítottan stabil kapaszkodót tudott nyújtani az elmúlt időszakban. Mert bár a közösségi terek bezárni kényszerültek, ügyesen váltott a világ jógatársadalma is.

Gyorsan adaptálódva láttunk neki az online órák megtartásának. Hiába a technikai hátrányok sokasága, létre tudott jönni a centrális gyógyító erőtér egy közösségen belül, az összekapcsolódás tanár és jógagyakorló között

– mesélte Juhász Ágnes.

– Az online órákhoz többnyire azok kapcsolódtak, akikkel nem a nulláról kezdtük. Volt, aki az Őrségből, Dunaújvárosból vagy éppen Budapestről jelentkezett be az óráimra, az online oktatásnak köszönhetően nincsenek földrajzi határok – magyarázta Juhász Ágnes.

Tanár és tanítvány egyben

A saját továbbfejlődése sem történt másképpen, a budapesti online képzés során ők is huszonöten osztoznak egyetlen kivetített képen. Egy A/3-as méretű felület jut ilyenkor mindenkinek, de ezen már a póz formája, a testrészek helyzete, az arc és a pillanatnyi állapot is jól megfigyelhető.

– Fontos, hogy egy tanár folyamatosan tanítványi pozícióban tartsa magát, ez a kulcsa a fejlődésnek, a hitelességnek. Így tudok együttérző lenni egy gyakorlóval, amikor meginog, túlmegy a saját határain, vagy fél. Én Iyengar-tradícióban tanulok és tanítok, az Iyengar-jóga a fizikai realitást használja, hogy megismerjük az elmét és az igazi valónk mélyebb rétegeit. A fizikai gyakorláson keresztül tudok olyan fiziológiai és mentális változásokat létrehozni a gyakorlóban, hogy lecsendesedett, nyugodt állapotában megtalálhassa a saját válaszait. Nem kinyilatkoztatunk, a gyakorló fedi fel a helyzet kulcsát az átadott tradicionális információk alapján – sorolta, és innen már könnyen léptünk tovább afelé, vajon milyen való is az, amivel az elmúlt időszakban szembesülhettünk.

Nem függ külső körülménytől

– Most kiderült, ki miben hisz, milyen eszközei vannak a kríziskezelésre. A jóga csodálatos eszköz, mert nem függ külső körülményektől, külső személytől. Bárhol, bármikor használható, és a hatása kézzelfogható. Azt vallja, hogy a nagy betegség karmikus, vagyis az eddigi cselekedeteink, szándékaink következménye, és nem kívülről kapott csapás. Ha ez a karmád, elkapod, és úgy mégy át rajta, ahogy az számodra sorsszerű. Ellenkező esetben nem fogod elkapni.

Példának hozhatnám egy nyíregyházi fertőzött hátterét. Együtt élt a feleségével, de a feleség nem kapta el. Ezek mély törvényszerűségek.

– Az én feladatom az volt, hogy a félelmet kioldjam az emberekből, mert a félelem, a szorongás, a bizonytalanság a legerősebben ássa alá az immunrendszert.

Hatalmas megtartóerő

– Most muszáj lesz belátnunk, hogy ami történt, a cselekedeteink eredménye. Megvan az ára, hogy az emberiség teret nyert a természettel szemben. A jóga a „nem ártás” elvére épülő komplex módszer és eszköztár. Kezdjünk végre a szabad akaratról, a döntéseink következményeiről és a helyes önismeret fontosságáról is gondolkodni! Gondoljunk Assisi Szent Ferencre: az ő értelmezésében a szabad akarat önmagát beteljesítő jóslat. Ahogyan ő felszabadította magát a determináló tényezők alól, a jóga is hasonlóan felszabadító utat kínál – mutatta meg Juhász Ágnes munkája filozofikus oldalát.

A jógagyakorlók nem zuhantak meg ebben a világban, hatalmas megtartóerőt adott nekik a gyakorlás, megszakítva a folyamatosan romboló információáradatot, aminek ki vagyunk téve.

– S ha valakinek még maradt ideje ezek mellett meditálni is, az csak hab a tortán – zárta mondandóját a vezető jógatanár. Mivel június elsejével újranyitják a stúdiót, szombatonként pedig egész nyáron várják az érdeklődőket a Sóstói-tó szigetére, szavainak igazát magunk is megtapasztalhatjuk.

Matyasovszki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában