Virágok

2020.06.22. 09:11

A salamonbokori rózsakert

Tomasovszki Istvánné, ha akar, még az éjszaka közepén is gyönyörködhet a virágaiban.

Tomasovszki Istvánné a rózsái közt érzi a legjobban magát

Fotó: Dodó Ferenc

– Hosszú éveken át a férjem be nem tette a lábát a kiskertembe, mert többet ártott, mint használt, a telkünk ezen része teljes mértékben az én felségterületem volt, ám ez az utóbbi időszakban megváltozott, mert az „ember” is besegít a permetezésbe vagy a metszésbe – mesélt lelkesen lapunknak imádott kiskertjéről Tomasovszki Istvánné.

Szolárlámpa az udvaron

A nyugdíjas asszony hűséges típus: férjével negyvenöt éve laknak Salamonbokorban, lapunkat pedig több mint négy évtizede olvassa kitartóan. Tomasovszkiné Julika a virágok közt is állhatatos: ha kell, kora tavasszal ásózik, gumókat ültet, palántákat nevelget vagy éppen a rózsákat csinosítgatja, metszegeti.

– Többféle virág díszíti a kertünket, de a szívem csücske a rózsa, amiből huszonkilenc tő és többféle fajta található a kiskertben. Van többek között bokorrózsám, futórózsám, valamelyik tövet még a piacról szereztem be, valamelyiket meg boltban vettem – mondta Tomasovszki Istvánné, aki ha nem tud aludni, kimegy az udvarra, és az éjszaka során is képes gyönyörködni virágoskertjében. Az éj leple alatt az udvaron ugyanis folyamatosan dolgozik egy háromágú szolárlámpa, ami bevilágítja a növényeket, melyekből van bőven.

A kedvence a pünkösdi rózsa

Mint azt a salamonbokori előfizetőnk kiemelte, a férjével közel negyven növényfajt dédelget nap mint nap, a rózsákat is ideszámítva. A teljesség igénye nélkül hadd soroljunk fel néhány virágot: tulipán, rózsa, pünkösdi rózsa, liliom, török szegfű, mocsári hibiszkusz és még hosszan sorolhatnánk.

Arra a kérdésünkre, hogy melyik a kedvenc növénye, Tomasovszki Istvánné azt válaszolta, hogy az összes, de ha muszáj választania, akkor a rózsa, azon belül is a pünkösdi rózsa mellett teszi le a voksát.

Meghálálja az öntözést

Tomasovszkiné Julika szerint fontos, hogy a pünkösdi ró­zsát ne ültessük túl mélyre, és időről időre lássuk el bőséges komposzttal. A növény nem szereti, ha bolygatják, akkor érzi jól magát, ha sok évig ugyanazon a helyen maradhat. Tápanyagban gazdag, agyagos vagy vályogos talajban fejlődik a legjobban, ha azonban homokos a talajunk, akkor azt komposzttal fel lehet turbózni. A pünkösdi rózsa kedveli a nedvességet, meghálálja az öntözést, az erősebb fagyoktól szalmával vagy lombbal betakarva védhetjük meg.

A házimunkában is serény

– Kora tavasztól késő őszig mindig virít nálunk valami – állítja büszkén a hatvanöt esztendős Tomasovszki Istvánné, majd hozzáteszi: nemcsak a szabadban ilyen aktív, hanem a házimunka elvégzésében is, ugyanis ­ ha kell, és márpedig kell, akkor örömmel mos, főz és takarít.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában