Háziállat

2020.06.22. 07:21

Amikor egy gyerek hüllőt szeretne tartani

Forrás: illusztráció / shutterstock

Minden gyereknél eljön az a korszak, amikor háziállatot akar – írja a haziallat.hu. Ilyenkor a szülőkben rögtön felmerül a kérdés, mi is lenne a legalkalmasabb. Ha a családban mindenki folyton rohan, nem mindig jut idő arra, hogy megetessük a cicát vagy levigyük sétálni a kutyust.

Ötéves kor felett

Ezért a hüllők sok tekintetben a „jövő társállatainak” számítanak: nem zajosak, nem szagosak (persze, akad néhány kivétel), és a bezártságot is sokkal jobban tűrik. Gondozásuk ezért nem okoz nagy problémát, ráadásul a terráriumuk is szépen díszíti a szobát. Ha hüllő kerül a házhoz, nagyon ügyeljünk az alapvető higiéniai szabályok betartására. Ugyanis a hüllőkről emberekre terjedő fertőzések között a legnagyobb jelentőségű a szalmonellózis. A szalmonellózis – mint a betegségek többsége – különösen veszélyes csecsemő- és kisgyermekkorban. Ezért 5 év alatti gyermeknek soha ne vásároljunk hüllőt. Ha a gyerek betöltötte a 8-9. életévét, már érkezhet kígyó a családba. A legjobb választás a közepes méretű, felnőtt kígyó.

Csak 12 évesnél idősebb gyereknek vegyünk leguánt. Fiatal felnőtt vagy fiatalos idősebb leguán a tökéletes választás, mert ekkor már szocializálódtak.

A szakállas agáma 12 éves kor felett ajánlott. A legjobb, ha az agáma elmúlt 6 hónapos, mert ekkor már átvészelte az érzékeny periódusát.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában