kedvenc

2020.06.10. 07:00

Árthatunk a kedvencünknek

A magas cukortartalom kifejezetten egészségtelen a kedvenceinknek.

Forrás: hazipatika.com

Kis kedvenceink bármikor képesek könyörögni egy kis nassolnivalóért, azonban azt kevés gazdi tudja, hogy bizonyos hétköznapi ételek mérgezőek lehetnek a cicák és kutyusok számára, és akár súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.

A saját ételünkből azért sem előnyös megkínálni a kedvencünket, mert az emberi étel megízlelése után kevésbé lesz ízletes számára a saját eledele.

Lapunk utánajárt, mely ételek lehetnek mérgezőek a kedvenceink számára, az „állati” étrendről dr. Piscoran Noémi mesélt munkatársunknak, s elárulta, bár meglepő lehet, de a teljesen hétköznapi hagymafélék igen mérgezőek lehetnek a cicák és kutyák számára.

– A hagymában lévő N-propil-diszulfid nagyobb mennyiségben vérszegénységet, akár halált is okozhat, de ehhez már igen extrém mennyiséget kell a kedvencünknek elfogyasztania.

Amennyiben a cica vagy kutya nagyobb mennyiséget fogyaszt belőle, minél hamarabb hánytatni kell – ismertette a hagymafélékben rejlő veszélyeket az állatorvos, akitől azt is megtudtuk, a rágógumitól is távol kell tartanunk a négylábúakat.

Ártalmas édességek

– A cukormentes rágók a xilittartalmuk miatt mérgezőek a cicákra, hiszen gyorsan leeshet a vércukorszintjük, és hipoglikémiás sokkot kaphatnak. A csokoládé káros hatásai talán ismertebbek a gazdik előtt, a közkedvelt édességgel is nagyon kell vigyázni, hiszen kifejezetten mérgező a cicák és a kutyák számára egyaránt.

A csokoládéban lévő kakaó tartalmazza a teobromin nevű anyagot, amely hányást, hasmenést, lázat, nagyobb mennyiségben akár halált is okozhat – hívta fel a figyelmet a csokoládé veszélyeire dr. Piscoran Noémi, aki azt is kiemelte, a magas cukortartalom is árt a kedvenceinknek, s bármilyen meglepő, egy macska vagy kutya is lehet cukorbeteg.

A csokoládé jelentette veszélyt tovább fokozza, hogy néhány gazdi jó szándékból is ad belőle a kedvencének, de ha az asztalon felejti, és a kis­állat belakmározik belőle, az akár az életébe is kerülhet.

Cirmi és a tej

„No de nincs jobb – ugye, Cirmi? – /Mint a tejbe beleinni” – írta Nemes Nagy Ágnes gyermekversében, de óriási tévhit a mesék és mondókák üzenete, hogy a cicáknak tejet kell adni. Dr. Piscoran Noémi kiemelte, a macskafélék eredendően húsevők, nem képesek megemészteni a tejet.

– A szervezetük nem alkalmas a tej feldolgozására, s emiatt a fehér italnak semmilyen tápértéke nincs a macska számára.

A cicusok természetesen megisszák, mert kedvelik az ízét, de azt javaslom a gazdiknak, hogy ha már hozzászoktatták az állatot, kis mennyiségben adjanak neki, de ha korábban nem volt az étrendje része, nem kell a cicát rászoktatni – oszlatta el a tejjel kapcsolatos tévhiteket az állatorvos, aki arra is felhívta a figyelmet, a tej miatt olyan baktériumok szaporodhatnak el a cica gyomrában, amelyek akár betegséget is okozhatnak.

Az interneten számos olyan lista található, amely a kedvenceink etetése során kerülendő ételeket sorolja fel. A leggyakoribb „tiltólistás” ételek a szálkás halak, a kakaó, az alkohol, a savanyúság, a földimogyoró, a füstölt húsok és a lekvár.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában