Nyíregyháza

2020.06.14. 07:00

Együtt a magyar horgászsport nagyjaival

Interjú Haraszkó Csabával, a pontyhorgász-válogatott szövetségi kapitányával.

Fotó: MOHOSZ

Nem ismeretlen a horgászok nagy társadalmában a Nyíregyházán élő Haraszkó Csaba neve. Teszthorgászként lapunk hasábjain beszámolt már számos élményről, 2019-ben csapatvezetőként részt vett a dél-afrikai horgász-világbajnokságon, a közelmúltban pedig megválasztották a magyar nemzeti pontyhorgász-válogatott szövetségi kapitányának.

Hogyan fogadta a kinevezés hírét, hogyan tudta meg egyáltalán ezt a jó hírt?

Az egyik kolléga hívott fel a szövetségből, hogy szeretnék, ha én képviselném a pontyosokat az Országos Versenyhorgász Bizottságban. Meg is kaptam e-mail­ben a hivatalos meghívót a bizottsági ülésre, aminek a napirendi pontjai között a szövetségi kapitányok és szakágvezetők kinevezése is szerepelt.

Akkor közölték velem, hogy a bizottság tagjai és a Magyar Országos Horgász Szövetség vezérkara egyhangú javaslata mellett szeretnének felkérni szövetségi kapitánynak és a pontyhorgász szakág vezetőjének is. Nagyon meglepett a hír, és egy kis gondolkodási idő után vállaltam a kihívást. Pár nappal később a Mohosz székházában át is vettem a megbízatásomat dr. Szűcs Lajostól, a Mohosz elnökétől.

Mi pontosan a feladata, és mennyi időre szól a megbízatása?

Így, hogy több pozíciót is be kell töltenem, a feladatom eléggé összetett. Versenybizottsági tagként az országos versenyek szabályzatával kapcsolatos esetleges változtatások és javaslatok megvitatása a feladatunk. Ezt úgy kell elképzelni, hogy minden szakágnak van egy szakágvezetője – vagy úgy is mondhatnám, szakértői tagja –, pl. az úszósoknál, a feedereseknél, a pergetőknél stb., és mindenki a saját szakágát képviseli, viszont a döntéseket közösen hozzuk meg az összes kollégával.

Nagyon megtisztelő ez számomra, hiszen a magyar horgászsport nagyjaival ülhetek egy asztalnál. Olyan neves horgászokról van szó, akik már akkor világ- és Európa-bajnokok voltak, amikor én a pályámat kezdtem. Szövetségi kapitányként a feladatom megszervezni és lebonyolítani az országos és a vb-kvalifikációs versenyeket, kihirdetni az utazó keretet, s feladatom a csapat felkészítése a világversenyre. A megbízatásom pedig 3 évre szól, vagyis 2022 végéig.

Ez nagyon hasonló az eddigi tevékenységéhez, hiszen nemzetközi szinten is betölti ezt a pozíciót...

Valóban így van, a világszövetségnél is hasonló a feladatom, mivel tagja vagyok annak a hétfős nemzetközi gárdának, ami a világbajnokságok helyszínével és szabályzatával foglalkozik, a válogatottban pedig eddig csapatvezetőként voltam jelen.

A pontyfogó szakág némileg átalakult, hiszen az elmúlt évtől kezdve klubrendszerben szervezik a magyar bajnokságot. Ez azt jelenti, hogy egy klubban 3 páros, két tartalék és egy klubvezető szerepel. S az összesített eredmények alapján a 3 forduló végén dől el, ki lesz a magyar bajnok és egyben az utazó keret a vb-re.

Hogyan hatott a vírusjárvány veszélye a szövetségi kapitány munkájára és magára a válogatottra?

Sajnos, nem jól, ugyanis a nemzetközi szövetség döntése alapján törölték az összes tervezett világversenyt az idei évre, ezért minden verseny a következő évre tolódik. Sok idő telik el, mire újra versenyezhetünk a nemzetközi porondon.

Mik a tervei a jövőre nézve?

A pontyhorgász szakág jelenleg nincs könnyű helyzetben, ezért arra törekszem, hogy megbízatásom alatt a lehető legjobban szolgáljam a csapatot. Egy nemzeti válogatott élén állni nem könnyű feladat, és rendkívül felelősségteljes, de bízom benne, hogy az elkövetkezendő időben minél több dobogós helyezést érünk el és érmet hozunk haza, tovább növelve ezzel Magyarország népszerűségét a horgászsportban.

MML

Borítókép: Haraszkó Csaba és dr. Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke | Fotó: Mohosz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában