Ízekről, ételekről mesélt

2020.06.21. 20:00

Imád kísérletezgetni a konyhában, ötletei pedig legtöbbször jól sülnek el, vagyis meg...

Egy életünk és egészségünk van, ezért ne sajnáljuk magunktól a minőségi ételeket – tanácsolja Vitális Lilla.

Forrás: VITÁLIS LILLA ARCHÍVUMA

– Főzni mindenki tud, és nem kell mesterszakácsnak lenni ahhoz, hogy valami igazán jót együnk otthon is – vallja Magyarország egyetlen, nyíregyházi gyrostál-influenszere, aki pár éve csatlakozott a Street Kitchen csapatához, azóta újabbnál újabb receptekkel, videókkal lepi meg követőit. A Budapesten élő Vitális Lilla hihetetlenül boldog, hogy hobbija egyben a hivatása is, receptjei száma mintegy félezer. Kedvenc ételeiről, a saját és a magyar társadalom (v)étkezési szokásairól, illetve a karanténos időszakban publikált „Bespájzolva”-receptek születéséről szerkesztőségünk vendégeként nyilatkozott lapunknak az agrárdiplomával rendelkező, vidám konyhatündér. Lilla határozottan vallja: egy életünk és egészségünk van, ezért nem szabad sajnálni magunktól azokat a finom, minőségi ételeket, amiket megkívánunk és elkészíthetünk, a hangsúly – mint az élet sok más területén – az egyensúly megtalálásán van.

Bespájzolva

– Gyermekkorom óta érdekel a főzés, míg más meséket és vígjátékokat, én főzős műsorokat néztem. Semmi sem tesz annyira boldoggá, mint amikor a tűzhely mellett állhatok. A Street Kitchen csapatának tagjaként a sütés, főzés tölti ki a mindennapjaimat, a feltöltött videókon pedig látszik, hogy a forgatások minden percét élvezem. Valamennyi receptemmel azt szeretném bebizonyítani, hogy főzni mindenki tud, és nem kell profi szakácsnak lenni ahhoz, hogy igazán jót együnk otthon is, mégpedig a rendelkezésünkre álló, illetve a könnyen és olcsón beszerezhető, szezonális alapanyagokból.

– Pofonegyszerű hozzávalókból is lehet fantasztikus ételeket varázsolni, erre kitűnően rámutattunk az önkéntes karantén időszaka alatt publikált receptjeinkkel. Számtalan pozitív visszajelzést kaptunk amatőröktől és tapasztalt háziasszonyoktól is, akik megnézték, mi van bespájzolva az otthonukban, s mit tanácsol ennek tükrében a Bespájzolva csoport. Az ételkészítésre sosem szabad rágörcsölni, feszengeni, hogy mi lesz, ha nem úgy sikerül, egyszerűen élvezzük az alkotás, aztán a lakmározás örömét! – tanácsolta Lilla.

Mindent a maga idejében!

– Márciusban sokan „feltankoltak”: konzerveket, száraztésztát, lisztet, cukrot, élesztőt, fűszereket, így főleg ezekre az alapanyagokra fókuszáltunk, amikor elkészítettük az ételleírásokat. Sosem voltam híve a pazarlásnak, mindig azt tanácsolom, értékeljük, amink van, és ne verjük magunkat feleslegesen nagy költségekbe. Mi értelme télen epret, barackot, uborkát, paradicsomot (v)enni, ezeket nyugodtan helyettesíthetjük mirelit vagy konzerv termékekkel, amikor viszont szezonja van egy-egy zöldségnek, gyümölcsnek, jó áron jó minőséget vásárolhatunk, például helyi termelőktől a piacon.

– Tévhit, hogy minőségi alapanyagokat csak drágán vásárolhatunk az üzletekben, ugyanakkor érdemes megnézni, milyen tejet, tejterméket, tésztát, tojást, húst teszünk a kosarunkba, mert ez nagyban befolyásolja majd a végeredményt, az ízélményt. Egy életünk és egészségünk van, ezért soha ne sajnáljuk magunktól a finom, minőségi ételeket, amiket megkívánunk és elkészíthetünk, a hangsúly – mint az élet sok más területén – az egyensúlyon van. Jómagam mindenevő vagyok, kedvelem az olasz és a magyar konyhát, a salátától kezdve a húsféléken át a süteményekig nekem minden belefér. Szívesen kipróbálok helyi specialitásokat, amiket aztán igyekszem a magam ízlésére formálni. Ha hetente egyszer megkívánok egy gyors­éttermi menüt, egy kis csokit vagy chipset, bűntudat nélkül megeszem, hiszen tudom, alapvetően odafigyelek a mértéktartó, helyes étkezésre, és rendszeresen mozgok.

Ne édességgel jutalmazzunk!

– Nem tartom helyesnek, amikor az emberek őrült diétába, önkínzó fogyókúrába kezdenek, ahogyan azt sem, hogy a szülők, nagyszülők folyton édességgel jutalmazzák a gyerekeket élmények helyett. Az a szülői magatartás sem követendő, amikor elhangzik, „amíg meg nem eszed, ami a tányérodon van, nem állhatsz fel az asztaltól”, hiszen így megutáltatják az étkezést a gyerekkel, holott élveznie kellene azt.

– Ne feledjük, az étkezési kultúránk hatással van az erőnlétünkre és az életminőségünkre – mutatott rá az influenszer, majd elárulta: nincs szakácsvégzettsége, mindent magától, önszorgalomból tanult. Imád kísérletezgetni a konyhában, ötletei pedig legtöbbször jól sülnek el, vagyis meg...

Nyíregyházi gyros, avagy a Nyírosz

Hozzávalók: (5 db gyroshoz): A mártáshoz: 400 g tejföl, 4 ek majonéz, 3 tk porcukor, 2-3 ek ketchup, só, bors, 1 gerezd fokhagyma. A húshoz: 1 kg csirkemell, 2 tk só, 4 tk fokhagymapor, 2 tk pirospaprika, 3 tk őrölt kömény, frissen őrölt bors, 3-4 ek olaj. Az összeállításhoz: 1 fej lila hagyma, 7-8 szem koktélparadicsom, 1 db kígyóuborka, 4-5 ek konzervkukorica, 5 db gyroskifli vagy normál nagyságú bagett, 100 g trappista sajt.

Elkészítés: A mártáshoz csomómentesre keverjük a tejfölt, a majonézt, a porcukrot, a ketchupot és a fűszereket, majd hűtőbe tesszük pihenni. A csirkemellet kis darabokra vágjuk, összeforgatjuk a fűszerekkel és az olajjal, majd egy serpenyőben alaposan lepirítjuk. Az uborkát gyufaszál vastagságúra, a lila hagymát apróra, a koktélparadicsomot szeletekre vágjuk. A sajtot lereszeljük. A kiflit bevágjuk, mintha hot dogot csinálnánk, és egy száraz serpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk kicsit. Ezután már csak össze kell állítani: a kifli aljára rakunk egy kevés mártást, erre jöhet egy jó adag husi, újabb adag mártás, zöldségek, mártás, végül a reszelt sajt.

(Forrás: streetkitchen.hu)

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában