úttalanság

2020.06.26. 14:55

Nyíregyházi művész bécsi kiállítása

Németh Erika grafikákkal, Virgilius Moldovan a szobraival mutatkozik be a közönségnek.

Grafikák és szobrok közös tárlata

Fotó: NÉMETH ERIKA ARCHÍVUMA

Virgilius Moldovan szobrászművész nem ismeretlen Nyíregyházán, hiszen nagy méretű és meghökkentő alkotásaival az érdeklődők több kiállításon is találkozhattak már a városi galériában.

A román származású osztrák művész előszeretettel készít több méter magas szilikongumi és műgyanta szobrokat, amik egyaránt magukba foglalják a szatirikus kifejezésmódot és a klasszikus szobrászi megfogalmazást.

Négy nagy méretű grafika

A nyíregyházi tárlatok megszervezője és rendezője a városban élő Németh Erika szobrászművész volt. A több éve kezdődött munkakapcsolat mind a mai napig tart, s a két képzőművész közös kiállítást is rendez Aporia címmel július 2-án Bécsben egy kortárs magángalériában.

– Virgilius Moldovan művész úr vetette fel egy jó fél éve – mivel ismerte a munkásságomat –, mi lenne, ha rendeznénk egy közös kiállítást Bécsben, mert a szobrai mellett szeretett volna grafikákat, festményeket is bemutatni. Természetesen vonzott a kihívás, és igent mondtam. Címnek az Aporia szót választottuk, ami úttalanságot, kiúttalanságot jelent, vagyis valamilyen probléma feloldásához lehetetlen eljutni az ellentmondások miatt – mondta Németh Erika szobrászművész.

A kiállításra négy nagy méretű grafikát készítettem, amik aktuális társadalmi kérdésekkel foglalkoznak, így például az internet és a közösségi média hamis világával, a háború szerepével, az igazsággal.

– A kiállítás megnyitása előtti napon már ott leszek Bécsben, hogy berendezhessem a tárlatot. Az egészségügyi előírásokat továbbra is be kell tartani Ausztriában is, így a maszk viselése elkerülhetetlen lesz, de azért örülök, hogy a járvány után kezd pezsdülni a művészvilág is.

– Sajnos, két napnál többet nem tudok az osztrák fővárosban tölteni, mert utazom vissza Magyarországra, mégpedig a Vas megyei Zsennye településre, ahol részt veszek az ottani művésztelep munkájában. Ezt a lehetőséget egy pályázaton nyertem el, s nagyon várom már.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában