több komoly betegség terjesztői

2020.06.11. 07:02

Szedjük ki a vérszívót!

Egy megfelelő csipesszel mi is eltávolíthatjuk a kullancsot, így csökkenthetjük a fertőzésveszélyt.

Ahogy megérkezett a nyár, és a koronavírus miatt hozott korlátozó intézkedések is enyhültek, egyre többen töltik a szabad­idejüket a természetben.

A kirándulásokon fokozottan figyelnünk kell a kullancsokra.

– A legfontosabb a megelőzés: a legjobb, ha hosszú felsőben és nadrágban, illetve zárt cipőben megyünk túrázni, ezzel kerülhetjük el a legjobban a kullancsokat – mondta el lapunknak dr. Szondy Györgyi bőrgyógyász.

– A különböző riasztó készítmények is hasznosak, melyeket a szabadon hagyott testrészekre érdemes felvinni. Amikor hazaérünk, fontos mindenkit ellenőrizni, és ha találunk kullancsot, minél hamarabb ki kell szedni.

Cselekedjünk gyorsan!

Dr. Szondy Györgyi kiemelte, hogy utóbbi nagyon lényeges, hiszen minél tovább marad bennünk a kis vérszívó, annál nagyobb az esélye, hogy átad valamilyen betegséget.

Ha pár órán belül kiszedjük, akkor minimális az esélye, hogy a kullancsban lévő kórokozók megfertőznek – azonban ha akár napokig is bent maradt, az infekció szinte elkerülhetetlen.

A kullancs vírust és baktériumot is terjeszt, a Lyme-­kórért az utóbbi a felelős.

– Amikor kiszedjük a kullancsot, nagyon fontos, hogy semmit ne tegyünk rá: a folyadékban ugyanis fuldokolni kezd, és ezzel megnöveljük a kockázatát, hogy az általa hordozott kórokozók bekerüljenek a szervezetünkbe – tette hozzá a bőrgyógyász.

– Egy határozott mozdulattal, a patikában beszerezhető, jó minőségű kullancskiszedő csipesszel távolítsuk el. Amikor megfogjuk a tövénél az állatot, figyeljünk arra, hogy ne nyomjuk össze.

Kilökődik

A kullancsok kiszedésénél általános félelem, hogy mi történik, ha „beleszakad a feje”. Dr. Szondy Györgyitől megtudtuk: általában nem a vérszívó feje maradhat a bőr alatt, hanem az a kis testrésze, amellyel a bőrbe kapaszkodik, azonban ez nem okoz problémát, hiszen mint egy idegen test, egy kis idő múlva kilökődik.

A bőrgyógyász szerint nem kell tartanunk a művelettől, hiszen azzal tehetjük a lehető legjobbat, ha minél hamarabb eltávolítjuk az állat testét.

– Amikor kiszedtük a kullancsot, a szúrás helyén lehet egy pici piros folt, amely néhány napon belül elmúlik – tette hozzá. – Abban az esetben forduljunk orvoshoz, ha egy-két héten belül megjelenik egy folyamatosan növekvő vörös folt, mert ez fertőzésre utalhat.

Ekkor az orvos szakvéleménye alapján dől el, hogy elküldi vérvételre, vagy a baktérium okozta tünet alapján antibiotikummal kezeli.

NA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában