kézműves termékek

2020.06.25. 15:21

Üvegben Sóstóhegy ízei

Nem mindegy, hogyan dolgozzák fel a helyben termett gyümölcsöt.

Sóstóhegy ízei a Sóstói Pikniken

Fotó: SZARKA LAJOS ARCHÍVUMA

Aki járt már Erdélyben, bizonyára kóstolta a fenyőrügyszirupot, a kellemes ízű, különleges szirup, csodaszernek számít. Megfázásra, köhögésre, légúti fertőzésekre ajánlják.

Idehaza a számos gyógynövényből és gyümölcsből készült italok mellett még mindig ritkaságnak számít az örökzöldből készült üdítő, ezért is akad meg rajta a vásárló szeme a kézműves szörpök piacán. Palánkiné Antal Katalin különlegességei között is ott sorakozik a fenyőrügyszörp.

Egyre több gazdacsalád foglalkozik kézműves termékek előállításával Nyíregyházán is, a Palánki család 7 éve foglalkozik Sóstóhegy ízeivel. Katalin szerint gyerekkoruk egyik kedvenc itala végre visszanyerte méltó helyét az italfogyasztásban.

A legjobb szörpök a régi receptek szerint készülnek, azok pedig, akik az egészséges életmód iránt elkötelezettek, hamar rájöttek: a nagyüzemihez képest sokkal jobb minőséget kapnak a helyi termelőknél.

– Először saját részre készítettük a szörpöket, főztük a lekvárokat, mert bárhová mentünk, nem találtunk igazán kedvünkre valót. Majd a megmaradt lekvárból kivittünk néhány üveggel a piacra, láttuk, hogy kapósak a termékeink, s mivel annak idején szükségünk is volt egy kevéske jövedelemkiegészítésre, elkezdtük begyűjteni Sóstóhegyről és a környékéről a vadon termő gyógynövényeket, gyümölcsöket, valamint a kertünkből szüretelt mennyiség is belekerült a szörpbe, lekvárba – mondta el Palánkiné Katika, akivel a Sóstói Piknik elnevezésű rendezvényen találkoztunk.

Nincsenek adalékanyagok, ízfokozók benne, semmiféle színezék, ez maga a gyümölcs

– mutatott a felcímkézett üvegekre, és hozzátette: nagyon sokat dolgoznak a szörpökkel, lekvárokkal a gyümölcsfa metszésétől a beérett gyümölcsök szüretjén át a főzésig és az üvegek felcímkézésig, de megéri, mert rengeteg pozitív visszajelzést kapnak.

Sok a visszajáró vásárlójuk, sőt az alkalmi vevők közül postán is rendelnek tőlük. Számtalan esetben, a sóstói sétányon sétáló külföldi vendégek megállnak és vásárolnak, megkedvelik termékeiket, és rendelnek tőlük. A helyi piacok népszerűségét egyrészt a turizmus generálja, másrészt a lakosságnak is fontos, hogy mit fogyaszt. Ezeken a vásárokon a termelő személyével, arcával áll a portéka mögött, ettől megbízható és hiteles az áru.

– A gyümölcsszörp rostos szirup, hatszoros hígítással ajánljuk, alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak cukrot – erősítette meg a prémiumital legfőbb erényét Palánkiné Antal Katalin, aki portékájával a budapesti ízek utcájában is visszatérő vendég.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában