Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ

2020.07.12. 20:00

A családok válláról vesznek le terhet

Új nappali szolgáltatásokkal bővül a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ munkája.

Szükségük van a társaságra, a figyelemre

Forrás: shutterstock

Az élettartam növekedésével együtt növekszik a demens betegek száma Magyarországon, szűkebb környezetünkben is egyre több demens idős szorul gondoskodásra. A betegség előrehaladtával egyre több idejét, energiáját kell gondozásra fordítania az idős ember ápolását vállaló családtagnak.

A demens vagy Alzheimer-kóros beteg ellátása megterheli a hozzátartozókat, ezért jelent könnyebbséget, ha az egészségügyi és a szociális ellátórendszerben működő intézmények leveszik a terhet a családok válláról.

Nagyné Hermányos Zsuzsanna, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy új elemmel bővült az intézmény szolgáltatási palettája.

Közösségben figyelnek rájuk

– Intézményünk a Vécsey köz 2. szám alatti és Család utca 11. szám alatti telephelyein július elsejétől beindította a demens személyek nappali ellátását. A szolgáltatás célja, hogy az egyedül vagy a hozzátartozóval, saját otthonukban élő idősek állapotuknak és speciális szükségleteiknek megfelelő olyan szolgáltatásokat kapjanak, amelyek javítják szociális helyzetüket, megőrzik egészségüket, mentális állapotukat, és biztosítják számukra a rendszeres napi életritmust – tette hozzá az igazgató.

Közismert, hogy a kialakult betegség előrehaladását lassítani lehet megfelelő koncentrációt igénylő tevékenységekkel, kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres mozgással, sok-sok beszélgetéssel.

– A demens betegek számára fontos a figyelem, a közösségi lét, a rendszeres napi programok. A nappali ellátásban gondozói felügyeletet biztosítunk, szeretnénk, hogy az idősek mindennapjai ne izoláltan, hanem társaságban, biztonságban, tevékenyen és jó közérzettel teljenek el – emelte ki Nagyné Hermányos Zsuzsanna. Az igazgató hozzátette: a szolgáltatásnyújtást a segítőszakma iránt elkötelezett, szakképzett munkatársak közreműködésével szervezték meg. Bővebb információkért az idősek nappali ellátását nyújtó szakmai egység vezetőjét lehet keresni a 20/298-3370-es telefonszámon.

A „Veled vagyunk” krízisvonal (20/279-5992) a demens­ellátással párhuzamosan működik. Ezen keresztül a betegek és családtagjaik is feltehetik kérdéseiket.

Segít a szenvedélybetegeknek

Az igazgató más szolgáltatásokról is hírt adott. Elmondta, hogy az Őz utca 14–16. szám alatt hamarosan beindítják a szenvedélybetegek nappali ellátását.

Az önkéntességre és a speciális segítő programokra épülő szolgáltatás több lábon áll. Többek között felvilágosító, tanácsadó és tájékoztató tevékenységre. Az érintettek társadalmi beilleszkedését képzésekkel, átképzési, állásközvetítő programokkal támogatják, elősegítik a védett lakhatást. Emellett szélesebb körben kulturális, szabad­idős és családi programok szervezését és megrendezését is vállalják.

A szolgáltatásról érdeklődni a 20/669-9329-es telefonszámon lehet.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában