Aerial fitness

2020.07.13. 14:00

A levegőben sportoltak

Az aerial fitness nemcsak a testet, hanem az elmét is megmozgatja.

Fotó: DODO FERENC

Azoknak, akik szombaton ellátogattak a Városi Stadionhoz, különleges élményben lehetett részük: kipróbálhatták, milyen érzés a levegőben sportolni.

 

Jót tesz a hátnak

– Az aerial fitness a lebegő jóga és magas intenzitású mozgásformák ötvözete: ez a sport felemeli a pulzust, de közben nyújtunk is – mondta el lapunknak Makara Éva Dóra, a Flow Aerial Dance okleveles csoportos fitnesz- és nemzetközi szintű légtornaoktatója. – Az óránkon kétpontos függesztéssel raktunk fel hammockokat: ez egy nagy teherbírású selyem anyag, mely felfüggesztve leér csípőmagasságig.

Az oktató szerint hatéves kortól hatvanöt éves korig bárki bátran kipróbálhatja ezt a sportot, és különösen jót tesz azoknak, akiknek hátproblémáik vannak, hiszen a különböző mozdulatok – például az elsőre ijesztőnek tűnő, de valójában teljesen biztonságos fejjel lefelé lógás – nyújtják a gerincet.

– Vannak olyan feladatok, melyek az egész testet megmozgatják, a gravitáció segítségével pedig egyes pozíciókat sokkal könnyebben felvehetünk, mint a talajon, mert lekerül a terhelés bizonyos testrészekről. Mindenkinek ajánlom az aerial fitnesst, aki szereti a kihívásokat, hiszen ez a mozgásforma a testet és az elmét is próbára teszi, folyamatos koncentrációt igényel – tette hozzá Makara Éva Dóra.

Kezdőket is vártak

– Az aerial fitness egyik előnye, hogy nemtől, kortól és előképzettségtől függetlenül bárki belevághat – mondta el az oktató. – A légtorna magasabb szintű mozgásforma: ott komolyabb tudásra van szükség. A terveim szerint ősztől mindkét mozgásformából órákat indítok Nyíregyházán, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

– Írországban ismerkedtem meg a légtornával, és szerelem volt első „próbálásra”. Azért szeretem, mert jól formálja a testet, erősít és nyújt egyben, valamint folyamatos kihívást biztosít. Mindig van hová fejlődni, soha nem unom meg, és mindig találkozok új, kreatív lehetőségekkel. Számomra nagyon fontos egy sportban, hogy ne csak előre begyakorolt mozdulatokat ismételgessünk, hanem az agyunkat is megtornáztathassuk, és légtornában ezt egy helyen megtaláltam – tette hozzá Makara Éva Dóra.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában