Nyíregyháza

2020.07.13. 15:48

A szellemi és a testi erőnlétére is figyel az örömtáncoktató

Az aranydiplomás óvónő számára a kényelmes fotel csupán rövid pihenőállomás két fontos teendő között.

Tánc bottal, kalapban a szabadban – a nyugdíjas nyíregyházi óvónő 75 évesen is aktív életet él

Fotó: olvasói fotó

„A tánc a legmagasztosabb, a legmegindítóbb és a legszebb a művészetek között, mert nem puszta lefordítása és absztraktálása az életnek, hanem az élet maga” – olvasható a Martha Grahamtől származó idézet a nyíregyházi örömtáncoktató, Stéhné Ormai Magdolna bölcsesség­gyűjteményében, a keresztrejtvényfejtés mellett ugyanis szívesen szedi csokorba az ilyen és ehhez hasonló, értékes gondolatokat. Az idén 75 esztendős Magdika természetesen ennél sokkal pezsgőbb és tartalmasabb életet él, a fotel számára csupán egy rövid pihenőállomás a bokros teendői között.

Egyénileg és „koszorúban” is

– Bár Miskolcon születtem, minden ideköt, Nyíregyházához. Itt jártam általános iskolába, majd a Kölcsey Ferenc Leánygimnázium büszke tanulója lettem. Érettségi után sikeresen felvételiztem a Szarvasi Óvónőképző Intézetbe, 1965-ben diplomáztam. Mindig is hivatásként tekintettem a választott szakmámra, 40 évig dolgoztam óvónőként, öt éve vettem át az aranydiplomám. Két lányom és két fiú­unokám van, Rómeó 10 éves, Dániel 9 hónapos – mutatta be családját és életútját a szupernagyi, aki másfél évtizede nyugdíjba vonult, ám azóta is igyekszik aktív életet élni.

– Beléptem a Hölgykoszorúba, amely már Dimenzió névre hallgat. Csodálatos élmény volt, amikor a száztagú női kar együtt zengte a szebbnél szebb dalokat, koncerteket adtunk, rendezvényeken léptünk fel! Legutóbb farsang idején buliztunk hatalmasat, retró dalokra jártuk a táncot. A tavaszi-nyári terveinket sajnos keresztülhúzta a járványügyi helyzet. Húsz éve megismertem a jógát mint mozgás- és életformát, nagyon jó hatással van a szervezetemre, az egészségemre. Két éve szenior­örömtánc-oktatói vizsgát tettem, azóta nemcsak járom, hanem oktatom is a lépéseket a nyíregyházi kortársaimnak: keddenként a Városmajori Művelődési Házban, szerdánként a Váci Mihály Kulturális Központban, a „Mozdulj, Nyíregyháza!” program keretében – büszkélkedett az örökmozgó ünnepelt, aki az önkéntes karantén időszaka alatt kisvideókon folytatta a tanítást a közösségi oldalán, korábban pedig az Idősek Akadémiáján tartott előadást a jóga és az örömtánc test- és lélekkarbantartó, jótékony hatásairól. Nemrégiben a Dialóg Nyugdíjas Egyesületbe „felvételizett” – sikerrel.

Amikor felcsendült az induló

– Aki ismer, láthatott már szambázni, rockyzni, keringőzni, country, orosz és körtáncot is előadni. Szép emlék, amikor a Debreceni Egyetem nyíregyházi egészségügyi karán a 12 fős csapatunk a a Radetzky-indulóra ropva, szalszát és szambát járva nyűgözte le a közönséget. A siker kulcsa a kitartás mellett a rendszeres gyakorlás és a szüntelen fejlődés. Ha csak tehetem, a lakóhelyemhez közeli, Toldi utcai parkban szoktam hódolni két nagy szenvedélyemnek, a jógának és a táncnak. Ezen kezdetben megrökönyödtek a járókelők, aztán egyre több környékbeli idős és fiatal csatlakozott a felüdítő agy-, illetve testtornához! – újságolta Magdika.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában