Egészség

2020.07.04. 07:00

Amikor a pedikűr gyógyít

A köröm elváltozásai mögött komoly betegségek húzódhatnak meg.

Lukovicsné Keményffy Krisztina benőtt körmöt kezel

Fotó: Sipeki Péter

Amint eltesszük a zárt cipőket, és szandálra, papucsra cseréljük a lábbelit, abban a pillanatban előtérbe kerül lábunk ápoltsága. Sokan úgy vélik, hogy a pedikűr csupán esztétikai célokat szolgál, holott a láb bőrének épsége, a lábujjkörmök állapota fontos és beszédes egészségi tényező.

Mégis elsősorban az esztétikai hibák (a láb bőrének megvastagodott szarurétege, körömbenövések) miatt mennek el leginkább pedikűröshöz az emberek, ahol egykettőre kiderül, hogy az elváltozások hátterében egészségügyi problémák is állhatnak.

Gyógyít és ápol

Lukovicsné Keményffy Krisztina több évtizedet töltött asszisztensként az egészségügyben, ezért, amikor a szépségiparba átigazolt, kereste azokat a határterületeket, ahol mindkét szaktudását hasznosítani tudja.

– Ránézek egy lábra, és rögtön látszanak az esztétikai problémák mellett a betegségek is. A pedikűr magában foglalja a talpakon lévő esetleges bőrkeményedések eltávolítását vágással és reszeléssel, a körmök formázását, a bőrradírozást, masszázst és a nedvesség visszapótlását.

A gyógypedikűr mindezt ugyanígy tartalmazza, és korszerű tanácsokkal is szolgál arra vonatkozóan, hogyan óvhatják meg lábuk egészségét azok, akik valamilyen alapbetegséggel küzdenek.

– Nem szabad elhanyagolni lábunk állapotát, még időben kezelni kell a korral járó fiziológiás elváltozásokat is – summázta a professzionális lábápolási szakember, miért nem luxus a pedikűr, és nyári tanácsokkal folytatta.

– Nyáron az átlagosnál is fokozottabban kell figyelni a láb higiéniájára. Számtalanszor elmondjuk, nem mindegy, hogy milyen cipőt hordunk, milyen anyagból húzunk zoknit. A bőrcipők belsejét is ajánlott fertőtlenítő láb­spray-vel befújni, és közismert, hogy pamutzokniban kevésbé izzad a láb.

– Körömvágásnál alapszabály, hogy nem vágjuk ki mélyen a körmöket, lehetőleg egyenesre vágjuk. Nem vagyok híve a túl hosszú lábkörmöknek, például aki sportol, annak hosszú lábkörömmel kényelmetlen futócipőt húzni.

Sokan nem tudják, hogy a géllakk merev anyag, megsértheti a körmöt, bevérezhet.

– A zsíros lábkrémek helyett gyorsan felszívódó hatóanyagú krémeket, ­spray-t ajánlok, izzadásra, de akár visszérre is nagyon jó gyógynövénytartalmú készítményeket lehet kapni – emelte ki Krisztina, majd az egyik legjellemzőbb betegségről, a gombás fertőzésekről is szólt.

Egy évig is eltarthat

– A gombák leginkább a meleg, nedves helyeket kedvelik, emberről emberre terjedhetnek, ezért ilyenkor nyáron gombás körömfertőzést kaphatunk attól is, hogy mezítláb sétálunk a nyilvános zuhanyzókban, uszodákban.

A körömgombánál fontos a tünetek felismerése és a fertőzés mihamarabbi kezelése, ami hosszú hónapokat vesz igénybe.

– Az elváltozást okozó gombatípust laboratóriumi körülmények között lehet azonosítani, arra a gyógypedikűrben nincs lehetőség. Otthon lehet próbálkozni patikai szerekkel, csakhogy a fertőzés a körömlemez alatt van, a legalsó körömhártyáig el kell vékonyítani a körömlemezt, hogy tökéletesen felszívódhasson a gombaellenes szer.

A művelet egyáltalán nem fáj, de elengedhetetlen, hiszen a megvastagodott köröm nem engedi át a hatóanyagot. Havonta vissza kell térni, amíg teljesen le nem nő a friss, egészséges köröm, és ez belekerülhet egy évbe is, de megéri kitartónak lenni, és nem kell sebészi úton eltávolítani a beteg körmöt – tette hozzá Lukovicsné Keményffy Krisztina.

KO

Tünetek

Sárgás(barna) vagy fehér színűvé válik, megvastagszik, nehezen vágható, barázdálttá válik a köröm felszíne, súlyos fertőzés esetén a köröm alól fehér, morzsalékos anyag távolítható el, továbbá a körömágy felől kezdődő fájdalmas, gennyező gyulladás jellemezheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában