Befőtt és lekvár

2020.07.11. 20:00

Az aranyosapáti gasztroblogger tanácsai: ami megterem, az üvegbe kerül

Itt a befőzés és a savanyúságkészítés időszaka, így Maklári Sándorné Olgi néni, aki 13 éve írja gasztronómiai témájú blogját, ki sem látszik a teendőkből. Arra természetesen szakított időt, hogy jó tanácsokkal lássa el olvasóinkat: ő tartósítószer nélkül készíti a finomságait, a befőttek, lekvárok, dzsemek, csalamádék pedig évek után sem romlanak meg.

Forrás: MAKLÁRI SÁNDORNÉ ARCHÍVUMA

Előfizetőink többször is olvashattak már lapunkban az Aranyosapátiban élő nyugdíjas pedagógusról, Maklári Sándornéról, aki, megelőzve a trendeket, 13 évvel ezelőtt kezdett el gasztroblogot írni. Bloggeranyós bejegyzései nagyon népszerűek: már több mint félmillióan látogattak el az oldalára, amelyen a receptek és fotók mellett praktikákat és hasznos tudnivalókat is megoszt a követőivel. Mindent az édesanyjától és a nagymamájától tanult, már iskolásként tésztát gyúrt, csirkét pucolt, amikor pedig férjhez ment és megszülettek a gyerekeik, mindennap főzött. Még nem volt internet, így az újságokból vágta ki a recepteket – azt mondja, ma is megvannak valahol. Szívesen süt, főz, és mindent üvegbe zár, ami a kertben megterem, így a polcon sorakoznak a lekvárok, dzsemek, befőttek, de a delikátot is magának csinálja. A nyár a befőzés és a savanyúságkészítés időszaka, így Olgi néni ki sem látszik a teendőkből, de arra azért szakított időt, hogy jó tanácsokkal lássa el olvasóinkat.

Alapos mosás, steril üveg

– Én saját zöldséget és gyümölcsöt dolgozok fel, csak azt, ami a kertemben megterem. A befőzés alapvető feltétele az egészséges, vegyszermentes termés, az alapos mosás és a steril üveg.

– Én az üvegeket mosogatógépben mosom, de a sütőben vagy mikróban is sterilizálható, és fontos, hogy a kupak jól záródjon. Mindig körbeforgatom a teli üveget, hogy kiderüljön, nem szivárog-e és fejre állítom kis időre, így a levegő kiszökik belőle, és jó szorosan lezárja magát az üveg. Viszonylag könnyű helyzetben vagyok, mert évekkel ezelőtt beruháztam egy befőzőautomatába, és lékészítőm is van. Barack-, cseresznye-, szőlő-, som- és szilvalé is készül, ezekhez sem cukrot, sem tartósítószert nem teszek. Cukorhelyettesítővel, például eritrittel is készülhet, azzal sem romlik meg semmi. A lékészítés is egyszerű: berakom a gyümölcsöt, a gőz szétrobbantja a sejteket, a levet csak le kell engedni az üvegekbe.

Csombor és uborka

– Rakok be cseresznyét, meggyet, barackot, szilvát, körtét, szedret, jostát, málnát – mindent, ami a kertben megterem. Savanyúságot is készítek: az uborkával az idén vigyázni kell a sok eső miatt. Vágjuk be legalább az egyik végét feléig, harmadáig, mielőtt üvegbe tesszük, így a lé a belsejébe is bejut. Ropogós lesz az uborkánk, ha egy kis meggyfaágat és tormát is rakunk bele. Nálam kerül bele csombor (borsikafű), nagyon jó ízt kölcsönöz neki, de egy cikk fokhagyma, bors, babérlevél, kapor, egy negyed vöröshagyma is jó bele. Én például nem szeretem benne a mustárt és a koriandert, de ez ízlés kérdése.

Vegyszer nélkül

– Akinek nincs automatája, mindig főzze fel és hűtse ki a cukros, ecetes felöntővizet, így a klór, a vízkő egy része lebomlik – én a vizet szűrőkancsón át szűröm. Nem használok vegyszert, szódabikarbónás vízzel permetezek: egy evőkanálnyi kell két liter vízhez, a paradicsom és a paprika tövét pedig kovászos, élesztős-cukros vízzel locsolom. Fontos, hogy akinek nem terem zöldség, gyümölcs a kertjében, csak megbízható helyről vásároljon – mondta lapunknak Olgi néni, aki bár 74 éves, saját maga gondozza a konyhakertjét, és méltán büszke arra, hogy többéves lekvár és befőtt is sorakozik a polcain – tartósítószer nélkül.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában