Csapadékvízzel a szárazság ellen

2020.07.15. 07:00

Évente akár 32 ezer forintot is spórolhatunk így!

Jót tesz a pénztárcánknak, és a szárazság ellen is hatékony védelmet nyújt, ha a lehulló csapadékot nem elvezetjük, hanem megtartjuk otthonunkban.

Forrás: illusztráció / shutterstock

Az esővíz összegyűjtésével megőrizhetjük egyik legfontosabb természeti kincsüket, az élet alapját. A WWF Magyarország lapunkhoz is eljuttatott közleményében ahhoz ad tippeket, hogyan tartsuk meg a vizet házunk körül.

Ne vezessünk el mindent!

Magyarországon a legtöbb háztartásban feleslegesnek tartják, és elvezetik a tetőről, burkolt felületekről összegyűjthető vizet, pedig hasznosítani is lehetne. A csapadékot jobb esetben közterületre, vízelvezető árkokba engedik, így azonban a területről elfolyó víz nem helyben hasznosul, hanem árkok, csatornák, folyók szövevényes rendszerén át haladva a Fekete-tengerben köt ki. A másik probléma, hogy ez a gyakorlat a klímaváltozással egyre sűrűbbé váló villámárvizeket és belterületi elöntéseket is kezelhetetlenné teszi: nem lehet akkora árokrendszereket kiépíteni, amelyek egy heves zivatar vizét maradéktalanul elvezetik, ha az összes háztetőről azonnal az árkokba folyik a víz – olvasható a WWF közleményében.

Még rosszabb, ám sajnos szintén gyakori megoldás, amikor a csapadékot a szenny­vízcsatornába vezetik. Ez nemcsak szabálysértő, de jelentős természetvédelmi és anyagi károkkal is jár. A csatornába jutó vizet ugyanis szállítani, szivattyúzni és a szennyvíztisztítókban tisztítani kell, mely óriási többletköltséget ró a közművek üzemeltetőire. Ezenfelül heves esőzéskor a szennyvíztisztítók nem tudják fogadni a rengeteg esővízzel kevert szennyvizet, és kénytelenek azt tisztítatlanul a természetes befogadókba – folyókba, holtágakba, tavakba – engedni – hívja fel a figyelmet a WWF Magyarország.

A csapadékvíz hasznosításával zöldebbé, élhetőbbé és élettel telibbé tehetjük a kertünket, továbbá tehermentesíthetjük az önkormányzatokat a felesleges vízelvezetés költségei alól.

A LIFE-MICACC projekt keretében a szakemberek azon dolgoznak, hogy hazai kistelepülések a víz megtartásával képesek legyenek alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz.

Hogyan gyűjtsük az esővizet?

Egy 100 négyzetméter alapterületű tetőre évente átlagosan 58 köbméter víz hullik, melyből egy egy köbméteres tartályban körülbelül 50 köbmétert lehet összegyűjteni. Ekkora vízmennyiség hasznosításával akár évi 32 000 forint víz- és csatornadíjat spórolhatnánk meg – hangsúlyozza a WWF Magyarország, hozzátéve, a vizet kétféleképpen is gyűjthetjük.

A felszín feletti tartályokból a gravitáció segítségével egyszerűen továbbvezethető a víz, így kiválóan alkalmasak locsolásra. Nagyon fontos azonban, hogy a gyűjtőtartály tiszta, napfénytől védett és fedett legyen.

A földbe süllyesztett tartályok drágábbak ugyan, de nem foglalnak helyet a kertben. Olcsóbb megoldás, ha fertőtlenítés után régi ciszternákban gyűjtjük az esővizet, ahonnan a víz szivattyúzással hasznosítható, de akár a földbe is beszivárogtathatjuk, hogy pótoljuk a talajvizet.

A szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy az esővízgyűjtésen kívül máshogy is hasznosíthatjuk a csapadékot.

A tartályokból túlcsorduló vagy a tetőről lefolyó vizet esőkertben is megőrizhetjük. Ezek kicsi, vízkedvelő, őshonos növényfajokkal beültetett mélyedések, melyek bárhol kialakíthatók a telkünkön, s akár a kert díszei lehetnek – tájékoztatta lapunkat a WWF Magyarország.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában