Tisza-túra

2020.07.04. 18:00

Küzdelem a hullámokkal a Tiszán

A környék természeti és építészeti örökségeit is megcsodálhatják a kirándulók.

Forrás: KM-archív

Bár benne járunk már a nyárban, nagyon sokan még csak tervezgetik, hogy hol is kellene eltölteniük a vakációjukat, illetve a szabadságukat. A koronavírus-járvány veszélye miatt a legtöbben magyarországi tájak felkutatásával szeretnének feltöltődni.

Van, aki autóval, s van, aki biciklivel, illetve vízi járművel vág neki a nyári kalandoknak. Nem könnyű annak, aki vízre száll, hiszen a folyó hullámzása mellett az időjárás viszontagságaival is meg kell birkóznia, de mindezért kárpótolja az a vadregényes táj, amit felfedezhet.

Tiszabecstől kezdődik

Az idén ötvenkettedik alkalommal szervezik meg július 24. és 31. között a nemzetközi Tisza-túrát. A vízitúrákat fiatalok és idősek egyaránt szeretik, hiszen minden nap egy újabb kalandot jelent, ugyanakkor a túrázó visszajelzést kaphat állóképességéről és a kitartásáról.

– Tavasszal nemigen gondoltuk, hogy az idén lesz nemzetközi Tisza-túra, de aztán az egészségügyi veszélyhelyzet megszűnése után sokan kerestek meg bennünket azzal a kéréssel, hogy ne maradjon el ez a program – mondta el érdeklődésünkre Haraszti Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és Nyíregyháza Városi Természetbarát Szövetség, valamint a Pedagógus Természetbarát Egyesület elnöke.

Sajnos, a veszélyhelyzet miatt a kárpátaljai Bustyaháza és a Tiszabecs közötti szakasz elmarad, így aztán a túra Tiszabecstől Tokajig tart.

– A nemzetközi Tisza-túrán bárki részt vehet a saját maga által vitt vízi járművel és a táborozáshoz szükséges felszereléssel. A túrán mindenki önellátó. A 18 éven aluliak – önállóan – csak a szülő írásos engedélyével vehetnek részt, ezt az engedélyt a nevezési laphoz kell csatolni. A szervezők rugalmasak a jelentkezést illetően, hiszen a tiszabecsi indulás előtti napon, vagyis még július 24-én is lehet a helyszínen nevezni a Vidám Delfin kempingben.

– A túrázóknak több mindenre is ügyelniük kell. Az egyik fontos tudnivaló, hogy a Tiszabecs–Szatmárcseke, valamint a Tiszamogyorós–Tuzsér szakaszon határvízen haladunk, vagyis a Tisza jobb partja Ukrajnához tartozik, ezért azokon a szakaszokon kikötni csak a bal parton szabad. Később szintén érintünk majd határvizet, az ottani jobb part azonban már Szlovákia felségterülete. Mivel azonban ez már európai belső határ, így az EU-országok állampolgárai a szlovák oldalon is kiköthetnek, természetesen érvényes személyi okmányokkal mindenkinek rendelkeznie kell.

Irány a kopjafás temető

– Kint a vízen, a pihenőhelyen vagy éppen az esti eligazításkor mindig felhívjuk a ­figyelmet a környék ­természeti, földrajzi, történelmi és irodalmi értékeire. Ezek közül személyesen azokat meg is nézhetik fakultatív módon a túrázók, amik közel vannak a folyóhoz. Így rendszeresen felkeresik a szatmárcsekei kopjafás temetőt és Kölcsey Ferenc sír­emlékét, valamint a szabolcsi földvárat. Sok vendégünk aztán később is visszatér a szatmári és a ­beregi tájra, de akkor már ­kerékpárral keresik fel a két térség nevezetességeit – tette hozzá Haraszti Béla.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában