szúnyogháború

2020.07.29. 07:00

Őseink módszereivel a csípések ellen

Számos otthon előállítható keverék van, melyekkel távol tarthatjuk a vérszívókat.

Forrás: hazipatika.hu

Az elmúlt hónapok esős időjárása miatt elképesztő mértékben elszaporodtak a különféle csípőszúnyogok, melyek már nem csupán a reggeli és esti órákban, hanem szinte egész nap szívják a vérünket.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a boltban kapható szúnyogriasztó szerek egyre kevésbé tartják távol a vérszívókat, arról nem is beszélve, hogy a rendszeresen használt vegyi anyagok az egészségünkre is károsak lehetnek.

Nem kell azonban az áruházakba rohannunk, ha meg szeretnénk szabadulni a bosszantó rovaroktól, hiszen a természet komoly „fegyver­arzenált” kínál a szúnyogok ellen.

Ki ne hallotta volna szüleitől, nagyszüleitől, hogy a kertbe diófát kell ültetni? A kerti pad nem véletlenül került a kesernyés illatú fa alá, mivel a szúnyogok és egyéb rovarok ódzkodnak az illatától.

A szúnyoginvázió az idén a megszokottnál jóval több kellemetlenséget okoz, ezért lapunk utánajárt, milyen gyógynövényekkel vehetjük fel a kesztyűt a moszkitók ellen.

Természetes olajat válasszunk!

Kiss Kornélia, az egyik nyíregyházi gyógynövénybolt munkatársa elárulta, számos otthon előállítható illóolaj-keverék van, melyekkel hatékonyan védekezhetünk a vérszívók ellen.

– A szúnyogok nem kedvelik az édeskés illatot, ezért a citronella, a menta és a levendula illóolaja is jó választás lehet ellenük. Az illóolaj kiválasztásánál azonban oda kell figyelni, mindenképp természetes készítményeket válasszunk, hiszen a szintetikus olajok bőrirritációt okozhatnak. Amennyiben erősnek találjuk a kiválasztott olajat, érdemes egy másik, úgynevezett vivőolajjal hígítani. Erre a célra a mandula- és a szőlőmagolaj a legideálisabb választás, melyekkel nem csupán a házi szúnyogriasztó hatását lágyíthatjuk, hanem a bőrünket is szebbé, egészségesebbé varázsolhatjuk –árulta el a gyógynövénybolt munkatársa, majd hozzátette, a házi szúnyogriasztó keveréket az olajok helyett egyszerű desztillált vízzel is hígíthatjuk.

Rukóber László, a Natura Gyógynövénybolt vezetője szerint bőven van választási lehetőségünk, ha a természet eszköztárát használnánk a vérszívók ellen.

Hatékonyság és kellemes illat

– A szúnyogok valóban utálják az édes illatokat, a kertünkben van egy gyönyörű vanília illatú virág, mely távol tartja a kellemetlenkedő rovarokat, s emellett pompás dísze is a lakókörnyezetünknek. A szúnyogok távol tartásának leghatékonyabb módja a párologtatás, ez zárt térben vagy a teraszon nyújt nekünk védelmet. Mindössze egy porcelánpárologtatóra, egy mécsesre és illóolajra van szükségünk. Ez utóbbiból bőven van választék: az említett citronella mellett az eukaliptusz–borsmenta–citromfű keveréke a legkeresettebb nálunk. E növények egyenként is hatásosak a szúnyogok ellen, de vegyítve őket tovább fokozhatjuk a hatást. A legfontosabb, hogy a hatóanyag a levegőbe kerüljön, hogy a szúnyogok még röptükben megérezhessék, ne csak akkor, ha már megcsíptek minket – árulta el a gyógynövénybolt vezetője, majd hozzátette, a párologtatás nagy előnye, hogy megszabadulunk a nem kívánt rovaroktól, s emellett kellemes illatokkal árasztjuk el az otthonunkat.

Nem csupán a párologtatással védekezhetünk a vérszívók ellen, Rukóber László szerint a legtöbb gyógynövényboltban olyan gyertyákat is lehet kapni, melyek a korábban felsorolt növényekből készültek, így kényelmesen, kellemes hangulatot teremtve tarthatjuk távol a szúnyogokat a kerti partiktól és a kellemes esti beszélgetésektől. Nagyszüleink csodaszerére, a diófalevélre visszatérve a bolt tulajdonosa elmondta, az ember számára alig érezhető az illata, de a megelőzés mellett a már meglévő csípések és göbök kezelésében is nagy segítséget nyújthat.

– A néphagyomány és a természetgyógyászat számtalan jótékony hatást tulajdonít a közönséges dió levelének: vértisztítóként, gyomorerősítőként, emésztést segítőként tartják számon, emellett bőrproblémák, kiütések, ekcéma, fagyások ellen is javasolják – tudtuk meg Rukóber Lászlótól.

MI


Recept

Szúnyogriasztót házilag is könnyedén készíthetünk, íme az egyszerű receptje:

Fogjunk egy 2-3 deciliteres pumpás flakont, és töltsük tele vízzel. Adjunk hozzá egy evőkanál gyógyszertárban kapható alkoholt és 5-6 csepp citrom­illóolajat. Igény szerint tehetünk bele néhány csepp levendulaolajat is, de ez elhagyható. Rázzuk össze, és kész is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában