Ólom a csapvízben

2020.07.14. 09:48

Régi építésű lakásban élsz? Ez lehet a csapvizedben...

Elsősorban a régi épületekben élők lehetnek kitéve az ólombevitelnek.

Forrás: illusztráció / shutterstock

A Nemzeti Népegészségügyi Központ háztartási víztisztító berendezéseket vizsgál, melyekkel kiszűrhető a csapvízből az esetleges ólomszennyezés. Az NKK a vgfszaklap.hu-nak adott tájékoztatásában kiemelte, kilenc tisztítóberendezés hatékonyságát mérik fel, s ha a fejlesztések hatékonynak bizonyulnak, egy bevizsgált, tanúsított berendezés használatával komoly egészségügyi kockázatot védhetnek ki a régebbi építésű, részben vagy teljesen ólomból készült víznyomócsövekkel szerelt otthonok lakói.

Az ólom akár nagyobb mennyiségben is kioldódhat a régi építésű lakások vezetékeiből a csapvízbe.

Az NNK két programot is indított a közelmúltban, hogy felmérje a csapvíz ólomszennyezettségét Magyarországon. A vizsgálat során kétféle vízmintát elemeztek a szakemberek: először a víz kifolyatása nélküli mintán hajtják végre a vizsgálatot, majd egy percig folyatják a csapot a mintavétel előtt. Az elemzés mellett egyéb adatokat is vizsgáltak, felmérték a házak korát és a felújításokat is. Az eddigi eredmények alapján a csapnyitási vízminták 25-30 százalékában a határérték feletti ólomtartalmat mértek, ami az egyperces folyatást követően jelentősen, 10-15 százalékra csökkent. A várakozásoknak megfelelően az 1945 előtt épült házak esetében volt kifogásolható a víz minősége, míg az 1975 után emelt épületek vízmintái kevesebb mint 10 százalékban tartalmaztak ólmot, a kifolyatás után pedig sehol sem volt kifogásolható a víz minősége.

− Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a régi épületekben élők lehetnek kitéve az ólombevitelnek, ugyanakkor a legtöbb esetben a víz folyatásával határérték alá csökkenthető az ólomtartalom – olvasható az NKK összegzésében.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában