kutya

2020.07.27. 20:00

Több kutya egy családban?

Okozhat egy kis fejfájást a gazdiknak, ha új kedvenc érkezik a régi mellé.

Forrás: pixabay

A legtöbb kutyatulajdonosnak ismerős lehet az érzés, amikor egy menhelyen vagy tenyésztőnél járva első látásra elrabolja szívét egy selymes bundájú kiskutya vagy egy idősebb, szeretetre éhes eb.

Új kedvenccel bővíteni a családot mindig nagy döntés, amely alapos átgondolást igényel – főleg, ha otthon már vár ránk egy négylábú társ.

A régi és az új kutya között bizony számíthatunk konfliktusokra is, de ha felelősségteljesen és következetesen kezeljük a helyzetet, jól megférhet egymás mellett a két állat.

Okosan válasszunk

– Elsősorban arra szeretném felhívni a gazdik figyelmét, hogy mindig olyan kutyát válasszanak, amely illik az életvitelükhöz – mondta el lapunknak Pelyvás Csaba kutyakiképző.

– Akinek nagyon kevés szabadideje van, vagy panelben tartaná az új kedvencét, ne vigyen haza nagy mozgásigényű állatot, hiszen ha nem tudja megadni neki, amire szüksége van, akkor az eb károkat okozhat lakásban és kertben egyaránt. Ez a különböző tárgyak megrágásától az ásásig bármiben megnyilvánulhat.

A szakember hozzátette: ha már van otthon egy kutyánk, és mellette szeretnénk tartani egy másikat is, akkor nagyon fontos, hogy a két állat először egy semleges helyen találkozzon, így elkerülhetjük, hogy régi kedvencünk azonnal saját területének védelmére koncentráljon. Ezután, ha a két eb egy kicsit megismerkedett egymással, együtt sétáljunk velük haza.

– Két kutya viszonya soha nem fajta, hanem egyed kérdése – emelte ki Pelyvás Csaba. – Bár vannak bizonyos fajtákra jellemző tulajdonságok, ezek nem fogják befolyásolni kedvenceink kapcsolatát, nincs olyan, hogy például a németjuhász utálná a vizslát. Sokkal fontosabb tényező, hogy az egyed mennyire domináns: amikor megérkezik egy kiskutya, valószínűleg alárendelt lesz, de ahogy elkezd nőni, ki kell alakulnia egy falkasorrendnek.

Az ivartalanítás is segít

A kutyáknak legalább ötven-hatvan dominanciajelzése van, a legenyhébbektől kezdve – melyeket mi észre sem veszünk – a vérre menő küzdelemig. Ha az egyik eb elfogadja a másikat feljebbvalónak, akkor problémamentes lesz az összeszokásuk, de ha nem, akkor összetűzésre is számíthatunk.

A kutyakiképző szerint ilyenkor az ember, mint falkavezér, mindkét kedvencének adjon határozott, negatív visszajelzést: így az állatok tudni fogják, hogy ezt a viselkedést nem tűrik el a részükről.

Az esetek nagy részében ennyi elegendő is a probléma kezeléséhez, de Pelyvás Csaba nagyon fontosnak tartja az ivartalanítást is: hiszen miután 2–6 hónap alatt kiürül a szervezetükből a tesztoszteron, a kanoknál jelentősen csökken az agresszió, megváltozik a viselkedésük – különböző ivarú kutyáknál pedig a nem kívánt szaporulatot is megelőzzük.

– Azt szoktam javasolni a gazdinak, hogy amikor a kedvencei között kialakult a sorrend, támogassa a domináns ebet: például azzal, hogy mindig őt simogatja meg elsőként, őt vezeti láb mellett sétáltatásnál, és neki ad előbb enni. Utóbbi egy nagyon fontos mozzanat, hiszen a falkában is az alfa eszik először. Mindezzel meg tudjuk erősíteni a pozícióját, és nagyon sokat teszünk azért, hogy a két kutya közötti konfliktusokat minimálisra csökkentsük – tette hozzá a szakember.

NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában