Bory-vár

2020.08.10. 16:49

Királyok lábnyomában jártak

Tömény romantika, kőbe zárt versek vártak felfedezésre a Bory-­várban.

Nyíregyházi kirándulók a Mária-völgyben található Bory-vár lábánál

Fotó: Palicz István

Nincs még egy olyan emlékműve a szerelemnek, mint a székesfehérvári Bory-vár, ahol a „betonkísérleti alkotás” ihletője, Bory Jenő (1879–1959) felesége üzen az építmény minden szegletéből. Komócsin Ilona ugyanis éppolyan erős kötőeleme a Bory családnak, mint a beton a szerelmes férj által épített várnak – olvasható Székesfehérvár honlapján.

A turistacsalogató tájékoztató arra ösztönözte a Nyíregyházi Őszi Napfény Nyugdíjas Egyesület tagjait a közelmúltban, hogy vonatra üljenek, és megnézzék a vár és a város nevezetességeit.

– Különleges látnivalók fogadtak minket a „székesfehérvári Tádzs Mahalban”, ahol megtudtuk: a vár Bory Jenő és felesége közös művészi munkája, az építményt szobraik, festményeik díszítik. Egy-egy szobor olyan élethű, hogy páran meg is ijedtek a látványuktól – mesélte nevetve Kiss Mátyásné, a civil szervezet elnöke.

– Városnéző sétánkat végül kisvonattal tettük meg, jártunk a Városház téren, láttuk a magyar történelem legendás királyait ábrázoló órajátékot, rácsodálkoztunk az 1905-ben épült kupolás műemlék fürdőre, a város virágkertészeti pompájára és a Hiemer-házra is – tette hozzá.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában