Koronavírus

2020.08.20. 15:30

Szájmaszkot hordani nem kínos

Elkészült a következő tanévre vonatkozó járványügyi protokoll.

Fotó: Sipeki Péter

A terv meghatározza az óvodák, iskolák teendőit, részletes útmutatást ad a tanévkezdéshez szükséges takarításra és fertőtlenítésre. A protokoll kitér a kézmosás, a távolságtartás, a maszk­viselés iskolán belüli szabályaira, a rendezvények megszervezésére, az étkez­tetésre, valamint az egészségügyi szempontból biztonságos környezet kialakítására egyaránt.

Az operatív törzs hozhat egyedi, intézményre vonatkozó döntést, amelynek egyik formája lehet a digitális munkarend elrendelése, ha arra az esetleges megbetegedések miatt szükség lenne.

Az egészségügyi szakemberek továbbra is hangsúlyozzák a távolságtartást, a szájmaszk helyes használatát, már csak azért is, mert a körülöttünk lévő országokban tovább romlott a járványügyi helyzet.

– Amikor kötelezővé tették a szájmaszk viselését az üzletekben, 10 vásárlóból 7 komolyan vette az „egészségvédelmi parancsolatot”. A veszélyhelyzet elmúltával azonban, bár az előírás nem változott, jelentősen lazult a fegyelem, megfordult az arány: most minden harmadik embert, aki betér hozzám, figyelmeztetnem kell, hogy vegye fel a maszkot – meséli érdeklődésünkre Henrietta, a Jósa András Oktatókórház közelében található egyik dohánybolt alkalmazottja.

Nem a csuklón van a helye

„A kocsiban felejtettem”, „a táskám alján lapul”, „megfulladok attól a vacaktól”, „csak egy cigiért ugrottam be, fél perc, és itt sem vagyok!”. Ezek a leggyakoribb kifogások – sorolja Heni, aki egyetlen vásárlót sem szolgál ki addig, amíg nem tesznek eleget a nyomatékos kérésének.

– Nem csupán a szabályszegőket, hanem minket, eladókat is komoly pénzbírsággal sújthatnak az ellenőrök, eszemben sincs kockáztatni, más felelőtlensége miatt fizetni! Volt, aki sarkon fordult, és inkább üres kézzel, „füstölögve” távozott a trafikból, pedig a szájmaszkja a csuklóján lógott. Kiraktam a pultra egy adag papír zsebkendőt, hogy akinél tényleg nincs védőfelszerelés, legalább azzal takarja el az orrát, száját, amíg az eladótérben tartózkodik.

– Természetesen vannak egyéb szabályok is, amelyeket be kell tartani. Ilyen például az, hogy mennyien tartózkodhatnak egyszerre az üzletben, s mekkora távolságot kell tartaniuk a vásárlóknak egymástól. Továbbra is csak elvitelre árusítunk kávét, üdítőt, a sorsjegyeket is csak az ajtón kívül szabad lekaparni.

Pár napja nekünk, bolti eladóknak már nem kötelező a maszkviselet, én mégis magamon hordom, hiszen jobb félni, mint megijedni!

– tette hozzá a nikotinbirodalom dolgozója.

Megfigyelés alatt állnak

Ahogy beszámoltunk róla, két, augusztus elején megtartott rendezvény elég volt ahhoz, hogy pár nap alatt 34-gyel emelkedjen megyénkben a koronavírus-fertőzöttek száma. A családi eseményen, illetve egy másik rendezvényen is részt vett Covid–19-fertőzött beteg.

Amikor ez kiderült, az illetékes járványügyi hatóság mindkét rendezvény résztvevői körében elvégezte a kontaktkutatást. A Nemzeti Népegészségügyi Központtól kapott tájékoztatás szerint a felderített 350 ember közül 14, illetve 20 személynél igazolták a fertőzést. A fertőzöttek szoros kontaktjai járványügyi megfigyelés alatt állnak, jelenleg nem hagyhatják el az otthonukat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ nyomatékosította: csak magát egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyén álljon munkába, menjen közösségbe. A járványügyi megelőző szabályok betartása továbbra is szükséges, ilyen a maszkviselés, a rendszeres és alapos kézmosás, a köhögési és tüsszentési etikett betartása, valamint a kontaktusok csökkentése, a zsúfolt helyek kerülése.

Nem múlt el a veszély

– A koronavírus továbbra is velünk van, ez az oka annak, hogy a szájmaszk viselése most is kötelező az üzletekben, buszokon, vonatokon, az egészségügyi intézményekben, orvosi rendelőkben, mindazon helyeken, ahol fokozott fertőzésveszélynek tehetjük ki magunkat, illetve embertársainkat.

A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása szerint a maszkok viselése gátolja a vírus átadását tünetmentes fertőzötteknél is, ezzel hozzájárul a járvány terjedésének akadályozásához.

– Persze, csak akkor, ha megfelelően, az előírásokat betartva használjuk a védőfelszerelést – mondja dr. Soós Zoltán nyíregyházi háziorvos.

Magunkat és egymást is védjük

A Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke hangsúlyozta: a járványgörbe alacsonyan tartása mindannyiunk közös érdeke, és csak együtt, egymásra vigyázva sikerülhet, ezért fontos, hogy mindenki tartsa be az előírásokat, legyen szó maszkviselésről, távolságtartásról, megfelelő kézhigiénéről.

Maszkot hordani nem kínos, legfeljebb kissé kellemetlen, ám nemcsak magunkat, egymást is védjük ezzel a felelős magatartással. Ha viseljük a maszkot, az az egymással szembeni tisztelet jele is egyben: én védelek téged, te védesz engem!

Közösségi maszkhasználat

Prof. dr. Jakab Ferenc, a PTE viroló­giai kutatócsoport-vezetőjének ajánlásai maszkviseléshez:

  • Bármilyen házi készítésű, illetve a sebészmaszk hatékonyan redukálja (de nem zárja ki!) a közösségi terjedést, ám ez csak akkor lehetséges, ha elég ember viseli a megfelelő helyeken, illetve megfelelő távolságot tartanak egymástól.
  • A ruhából készült maszkokat időnként mosni, vasalni szükséges. Mivel a saját magunkból kibocsátott cseppek egy részét fogja fel, nem kell ál­­landóan fertőzőnek tekinteni, és naponta mosni vagy rendszeresen eldobni.
  • A szabad levegőn, közösségi tereken is érdemes maszkot viselni, zárt tereken, boltokban, tömegközlekedésen, egészségügyi ellátásra jelentkezéskor stb. kötelező.
  • Forrás: Magyar Egészségügyi ­Menedzsment Társaság

    PI, BM

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában