PET Kupa

2020.08.11. 20:00

Tiszta folyót adtak vissza a természetnek

Több mint nyolc tonna hulladékot távolítottak el a PET-kalózok.

Minden nap roskadásig megtelt a PET Kupa anyahajója

Fotó: Pet Kupa

Az idén kevesebb hajóval indult, de a tavalyihoz hasonló, szép eredménnyel zárult a már hagyományos tiszai PET Kupa. Az elszánt PET-kalózokat a rengeteg szúnyog és a rendkívüli meleg sem riasztotta el attól, hogy minden erejüket és tudásukat latba vetve megtisztítsák a Tiszát és annak árterét a felhalmozódott szeméttől.

Dóra Szilvia, a PET Kupa kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, a dobogós csapatok még a vízen megkezdték a hulladék szelektálását.

A PET-kalózok jól dolgoztak

A koronavírus miatt az idén alacsonyabb létszámmal és kevesebb hajóval, de óriási erőbedobással rajtolt el a múlt héten a PET Kupa mezőnye.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a mezőny 11 hajóval és a vadonatúj anyahajóval vágott neki a mintegy 80 folyam-kilométeres távnak, az eredmények pedig önmagukért beszélnek: 8,2 tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát a PET-kalózok.

Mindenki kivette a részét

Dóra Szilva, a PET Kupa kommunikációs vezetője lapunknak elárulta, a tavalyihoz hasonló kiváló eredmény annak is köszönhető, hogy a szervezők télen alaposan feltérképezték a teljes versenytávot, így pontosan tudták, hol halmozódott fel a legtöbb hulladék.

– Záhony és Tuzsér között az elmúlt években nem szedtünk szemetet, így ott hatalmas mennyiségű szemét gyűlt össze. Nagyon szoros versenyen vagyunk túl, az első helyezett a Siemens – Evező-SÖK rutinos csapata lett, akik évek óta visszajárnak hozzánk, és még az első napon kijelentették: nyerni szeretnének. A Hangák csapata volt a legnagyobb riválisuk, akik több generáció összefogásával vágtak neki a tekintélyes versenytávnak. Több gyerek is volt a legénységben, a nagypapájuk pedig hihetetlen erőbedobással gázolt a sáros iszapban, és gyűjtötte a hulladékot – tudtuk meg Dóra Szilviától, aki hozzátette: mindenki kivette a részét a Tisza megtisztításából, és helyezéstől függetlenül a maximumon teljesíttek a csapatok.

Feszegetik a határokat

– Az idei szúnyoginvázió nagyon megnehezítette a dolgunkat, a Felső-Tiszán eddig csak bizonyos szakaszokon tapasztaltunk hasonlót, most pedig szinte mindenhol vérszívókba ütköztünk. Felajánlásból rengeteg szúnyogriasztónk volt, ami javított a helyzeten, de a ruházat jelentette az igazi védelmet: hosszú nadrágban és gumicsizmában gyűjtöttük a szemetet a nagy melegben – árulta el Dóra Szilvia, majd kiemelte: a versenyt az idén először online is követhették az érdeklődők, akik valós időben szerezhettek információkat arról, melyik csapatnak hány pontot sikerült összegyűjtenie. A kommunikációs vezető hangsúlyozta, a gyűjtés mellett a hulladék szelektálása is nagyon fontos, a dobogós csapatok mindegyike már a vízen megkezdte a szemét szétválogatását.

– Minden futam végére elfáradunk, de pont ez a lényeg: mindenki feszegeti a határait, rohanó világunkban nagyon ritka, hogy ekkora kihívások elé állítjuk magunkat. A verseny végén euforikus állapotba kerülünk, hiszen tudjuk: megcsináltuk, mindenki rendben célba ért, rengeteg hulladékot gyűjtöttünk, és egy tiszta folyót adunk vissza az embereknek – zárta gondolatait Dóra Szilvia.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában