száguldó cirkusz

2020.08.04. 17:30

Tűzoltóink egy kigyulladt Forma–3-as autót is eloltottak a Hungaroringen

Speciális képzettséget és folyamatos koncentrációt igényel a technikai sportok biztosítása.

A Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó és Vízimentő Egyesület csapata a Hungaroringen

Fotó: egyesület

A motorsportrajongók egyik legnagyobb vágya, hogy egyszer élőben láthassák a száguldó cirkusz pilótáit – a Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó és Vízimentő Egyesület tagjainak már másodjára teljesült ez az álom, amikor a közelmúltban a Hungaroringen biztosíthatták a versenyeket.

Az egyesületünknek úgynevezett FIA-minősítése van, amivel autó- és motorsportrendezvényeket biztosíthatunk

– mondta el lapunknak az egyesület egyik tagja, Tasnádi Péter.

– Már régóta foglalkozunk ezzel, többek között raliversenyeken is dolgozunk már, tavaly óta pedig a Hungaroringen is a Forma–1-es versenyek biztosításán. Felkértek minket a feladatra, mert olyan technikai eszközökkel és személyi állománnyal rendelkezünk, ami az országos szinten is jelentős ebben a szakmában.

Páratlan tudás

Az önkéntesek nyolc tűzoltóval és három autóval érkeztek a pályára. Minden versenyen be kell osztani a biztosításon dolgozó szakembereket, a nyíregyháziak két járműve az idén a célegyenes végén, vagyis az egyik legjelentősebb kanyarban, a külső és a belső íven állt, a harmadik autójuk pedig a négyes kanyarban.

– Elsősorban a tűzoltás a legfőbb feladatunk: ha kigyullad egy autó, azonnal intézkedni kell, de nagyobb baleseteknél a műszaki mentés is a mi dolgunk – tette hozzá Tasnádi Péter. – Ez a verseny más, mint a többi technikai sport: teljesen speciális beavatkozást igényel, hiszen ezek hibridgépjárművek, a feszültségmentesítést nem végezhetjük el akárhol, és az sem mindegy, hogyan nyúlunk hozzá az autóhoz.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a biztosításban részt vevő tűzoltóknak tudniuk kell, hol lehet áramtalanítani az autókat, illetve speciális védőruhákat kell viselniük, például az egész versenyt érintésvédelmi gumikesztyűben kell tölteniük, hogy ha valami baj történik, azonnal tudjanak cselekedni. A glóriákat, melyek ma már minden formaautónál megtalálhatóak, szükség esetén feszítővágókkal távolítják el, ez pedig mind különleges képzettséget igényel.

Folyamatos odafigyelés

– A Forma–3-as verseny alatt kigyulladt egy autó, annak az oltásában segédkeztünk, szerencsére személyi sérülés nem történt – mesélte a tűzoltó

– A Hungaroringen ilyenkor van a Forma–1, a Forma–2, a Forma–3 és a Porsche Szuperkupa. Csütörtökön érkeztünk, akkor az eligazításokkal és a megbeszélésekkel telt a nap, péntek–szombat–vasárnap pedig a versenyeken dolgoztunk. Minden reggel hét körül eligazítással kezdtük a napot, körülbelül este hétre értek véget a versenyek, tehát tizenkét órás készenlétet teljesítettünk. Ez elég megterhelő volt, ráadásul a Forma–3-as verseny időmérőjét napközben elmosta az eső, úgyhogy azt este pótolták, így a pénteki napunk elég hosszúra sikerült.

Tasnádi Péter arról is beszélt, hogy az egyesületből mindenki hozzá van szokva a fizikai megterheléshez, hiszen tűzoltóként hozzátartozik a szakmájukhoz. Szellemi felkészülés gyanánt pedig átbeszélték a leglényegesebb pontokat, az áramtalanítást és a speciális műszaki mentés egyéb mozzanatait.

Korlátozott mozgás

– A pálya szélén álltunk, tőlünk mindössze néhány méterre száguldoztak el az autók – mesélte a versenyről a tűzoltó.

– Nyilván a biztonságos rescue-pontokon állunk ilyenkor, melyek kerítéssel is védettek, de ez nagy élmény annak, aki szereti az ilyen jellegű versenyautókat.

Azonban amíg mennek a szabadedzések, az időmérők és a versenyek, végig teljes készültségben kell lenni. Nem szabad egy pillanatig sem lazítani, folyamatosan rádiókapcsolatban vagyunk a versenyirányítással.

– Ez egy olyan munka, ami végig 100 százalékos koncentrációt igényel, de mellette nagy élmény testközelből látni az autókat – tette hozzá a tűzoltó.

A koronavírus terjedését megelőző óvintézkedésekből a technikai sportok sem maradtak ki, így az idén a versenyt biztosító tűzoltókat is korlátozták. Tasnádi Péter elmondta, hogy mindenki csak egy megadott területen, úgynevezett buborékokon belül mozoghatott, és csak azokkal az emberekkel érintkezhettek, akikkel feltétlenül szükséges volt. A szigorú szabályok egy kicsit az élményből is elvehettek, hiszen tavaly bejárhatták a boxutcákat, közelebbről megnézhették a versenyautókat, és akár a versenyzőkkel is találkozhattak. Ez most elmaradt, de a nyíregyházi önkéntes tűzoltók a jövő évi versenyre is készülnek, amikor reményeik szerint már minden visszaáll a régi kerékvágásba.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában