Lángos

2020.08.27. 09:17

Új őrület a szabolcsi háziasszony csoportjából: itt a tekert lángos!

Bizony rafkós étel a magyar lángos: bár az elkészítése egyszerűnek tűnik, de azért nem mindig sikerül. Most megjelent a legújabb verzió: isteni finom és elronthatatlan!

Forrás: Vali hagyományos konyhája, Facebook

Nemrégiben a közkedvelt szabolcsi háziasszony, Boros Vali közösségi oldalán feltűnt egy új lángos recept és csak úgy lelkendezett minden háziasszony, aki kipróbálta. Íme a tekert lángos!

Fotó: Vali hagyományos konyhája, Facebook

Hozzávalók:

70 dkg sima liszt

2 dkg élesztő

½ mokkás kanál szódabikarbóna

kb 5-6 deci tej

1 nagyobb krumpli megfőzve

5 dkg zsír

2 kávéskanál só

olaj vagy zsír a kisütéshez

Elkészítés:

Kevés cukrozott tejben futtassuk fel az élesztőt, öntsük hozzá a sóval, a szódabikarbónával és a főtt, lereszelt krumplival elkevert liszthez. Langyos tejjel dagasszunk egy picit gyengébb tésztát és hagyjuk megkelni. Ha megkelt a tészta, öntsük ki lisztezett deszkára, gyúrjuk át és várjunk 20 percet, hogy ismét megkeljen, majd nyújtsuk ki tégla alakúra kb. másfél ujjnyi vastagra. Kenjük meg a tésztát vékonyan olvasztott zsírral és tekerjük össze, mint a rétest. Vágjuk fel kb. 2 cm-es szeletekre, majd ezeket lefektetve lisztezett deszkán újabb 15 percig kelesztjük. Forrósítsuk fel az olajat vagy zsírt és egyenként süssük ki a lángosokat. Széttekerve is könnyen ehető! Elronthatatlan!

3 tipp, hogy tökéletes legyen

  • Rendkívül fontos, hogy a lángost sosem szabad langyos olajba rakni, mert nagyon hamar megszívja magát zsiradékkal. Ezért mindig forró olajba dobjuk a tésztát, a lángot pedig utána visszább is vehetjük némileg.
  • Sütés után soha nem szabad a kisült lángosokat egymás tetejére rakni, mert így a keletkező hőtől hamar megpuhulnak, és nem lesznek kívül ropogósak.
  • Hogy a felesleges zsiradék is könnyedén le tudjon csepegni, helyezzük őket egy sütőrácsra, szépen egymás mellé. S jól tesszük, hogy ha hamar elfogyasztjuk a kész remekműveket, mivel a lángos igazán csak frissen kisülve ropogós és élvezhető.
  • Forrás: ripost.hu

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában