környezetvédelem

2020.09.16. 07:00

Az újrahasznosítás helyett a megelőzés a cél

Évente másfél milliárd PET-palackot használunk, de ennek csak harmadát hasznosítják újra.

A palackok újratöltése csökkentené a hulladék mennyiségét

Fotó: shutterstock

A gyártók erőfeszítéseinek köszönhetően egyre kevesebb műanyag csomagolóanyagot használnak, de az alternatívák sem mindig tesznek jót a környezetünknek: a plasztikcsomagolás helyett egyre több cég használ fóliával bevont papírt, amivel ugyan mellőzik a műanyagot, de az újrahasznosítást szinte teljesen ellehetetlenítik.

A hűtőpultok különböző termékeinek műanyag csomagolása rengeteg hulladék forrása, és a gyártók az elmúlt években komoly lépéseket tettek a műanyag használatának visszaszorítására. A plasztikcsomagolásokat egyre többször helyettesítik papírral, ami a környezettudatos vásárló számára megnyugtató lehet, arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy e csomagolások nem csupán papírból készültek: a nedvességállóság érdekében fóliával vonják be őket, ami további problémákat szül.

Az összeragasztott papír és műanyag újrahasznosítása nehéz feladat, továbbá a legtöbb vásárló tisztán papírnak érzékeli ezeket a csomagolásokat, és szétválasztás nélkül dobja be őket a szelektív gyűjtőedényekbe.

Persze, erre megoldást jelentene egy, a csomagoláson feltüntetett tájékoztató, de ez a legtöbb esetben elmarad.

Az úgynevezett kompozit csomagolóanyagok újrahasznosításáról Éberhardt Gáborral, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk, aki elmondta: a műanyag fóliával bevont papír nagyon nehezen válhat újra a gazdasági körforgás részévé.

Költséges az újrafelhasználás

– Tartósabb, mint egy egyszerű papírcsomagolás, de sem papírként, sem műanyagként nem lehet kezelni, hanem darálni kell, aztán centrifugálással különválasztani a papírpépet a műanyagoktól. A speciális eljárás után valamennyi nyersanyag kinyerhető belőle, de nagyon költséges, ezért környezetvédelmi szempontból nagyon rossz megoldás e csomagolóanyagok használata – árulta el az ügyvezető, hozzátéve, Magyarországon nincs olyan vállalat, amely ezzel foglalkozik, csak külföldön hasznosítják újra a kompozit hulladékot.

Az újrahasznosítás nehézségei miatt a szakemberek inkább a hulladék megelőzésére helyezik a hangsúlyt. Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője lapunknak elmondta, a műanyaghulladékok kiváltására számos alternatíva létezik: a műanyag zacskókat vászonzsákokkal könnyedén helyettesíthetjük, ahogy hús és sajt vásárlásakor is használhatunk papírdobozt, hogy mérsékeljük a plasztikhulladék mennyiségét.

Nem oldja meg a problémát

– A legtöbb esetben van választási lehetőség, de azt ne felejtsük el, hogy nem a műanyag az ellenségünk, hanem az egyszer használatos termékek. Az évente gyártott 400 millió tonna műanyag csomagolóanyag fele egyszer használatos, és ennek csupán 10 százalékát hasznosítják újra.

Az adatokból egyértelműen látszik, hogy az újrahasznosítás nem oldja meg a problémát, helyette vissza kellene állni az újból felhasználható termékekre és csomagolóanyagokra

– hívta fel a figyelmet Simon Gergely, majd hozzáfűzte: a PET-palackok szintén komoly gondot jelentenek, csak hazánkban másfél milliárd flakont használunk évente, melynek mindössze harmada hasznosul újra.

A szemét mennyiségének csökkentéséről a vegyianyag-szakértő elmondta, nagyon szeretnék, ha 2024-re minden csomagolást újrahasznosítanának, 2026-ra pedig 70 százalékra emelnék a palackok újratöltésének arányát.

Összetett feladat

– Az a célunk, hogy néhány éven belül minden italcsomagolás újratölthető legyen, ezzel nagyban csökkentve a szemét mennyiségét. Az EU alapelve is az, hogy a hulladék megelőzése és az újratöltés a legfontosabb, és csak ezt követi az újrahasznosítás. A palackok újratöltése nem új találmány, hiszen sokan emlékszünk még arra, amikor a kiürült szódáspalackot a boltokban telire cserélhettük, és az üres üvegeket a megfelelő eljárással újból felhasználták – emlékeztetett Simon Gergely, akitől azt is megtudtuk, a cégeknek sokkal olcsóbb a lakosságra és a hulladékgazdálkodókra hárítani az italcsomagolások kezelésének költségét.

Az eldobható termékeknél a vásárló felelőssége, hogy a megfelelő edénybe dobja a csomagolóanyagot.

– Tudjuk, hogy a palackok újratöltése nem egyszerű feladat, ezért kell megjelölni egy cél­dátumot, hogy addig ki lehessen építeni az ehhez szükséges infrastruktúrát. A nyugati országokban ez már egy bevált gyakorlat, Ausztriában és Németországban már működik a rendszer, így lehet követendő példát találni – zárta gondolatait Simon Gergely.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában