Beregdaróc

2020.09.20. 07:00

,,Csodaszarvas” a Beregben

A Daróci Vadásztársaság idősebb vadászai sem emlékeznek korábbról ilyen gyönyörű trófeára.

Együtt örültek a nem mindennapi szarvasnak: Nagy Tamás elnök, Maczinkó László vadászmester, Ricsei István vadásztársasági tag és a vendégvadász, dr. Mario Amschlinger

Fotó: Ricsei Tibor

A már több évtizede vadászattal foglalkozó szakemberek is hatalmas meglepetéssel fogadták azt a kapitális gímszarvasbikát, amit kedd este ejtett el Beregdaróc Rivaj nevű határrészében egy német vendégvadász, dr. Mario Amschlinger.

Dr. Mario Amschlinger tavaly járt először a Daróci Vadásztársaság területén, akkor egy szépen kifejlett dámbikát hozott terítékre. Már akkor bejelentkezett egy idei vadászatra is, s a vadásztársaság elnökségétől egy korlát nélküli gímbikát kért.

Sötétedéskor meglátták

– Szeptember 1-jével kezdődött meg az érett bikák vadászata is, s néhány kollégámmal már olyan szemmel figyeltük az állatokat, hogy melyik is lenne jó a vendégvadászunknak. Többször is láttuk ezt a bikát, s úgy gondoltuk, megfelel a vadász elvárásainak – tájékoztatta lapunkat Nagy Tamás, a Daróci Vadásztársaság elnöke.

– A vendégünk kedd délelőtt érkezett, estére pedig már ki is ment vadászni Maczinkó László vadászmesterrel, mert én éppen egy magyar vendéget kísértem. Mint később elmesélték, a széljárás miatt nem ültek fel a magaslesre, hanem egy bokrokkal szövevényes területen megálltak a vadváltónál, vagyis egy olyan ösvénynél, amit használnak az állatok.

Már kezdett besötétedni, az óra 19.15 körül járt, amikor egyszer csak feltűnt előttük egy szarvasbika.

– Éppen a vadváltó felé rohant, amikor a vadászoktól úgy tizenöt méterre megtorpant, jól hallották a lihegését. A szarvas felemelte a fejét, megmutatta teljes szépségében a gyönyörű agancsát, s így megbizonyosodhattak arról, hogy éppen erre a bikára várnak. A vendégünk megcélozta a vadat, majd lőtt. Eltalálta a bikát, de annak volt még ereje egy százméteres halálvágtára. Azonnal értesítettek engem is, és siettem a helyszínre – folytatta Nagy Tamás.

– Túlzás nélkül kijelenthetem, hogy ilyen gyönyörű ,,csodaszarvast” még soha senki sem ejtett el a vadászterületünkön, de még az idősebb vadásztársaim is ámulattal nézték, mert még ők sem láttak hozzá fogható példányt, aminek az agancsát 12 kilogrammra becsüljük. Brutálisan vastagok az agancs szárai és ágai, egyszerűen úgy fogalmazhatok, hogy csodaszép trófea.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában