Baktalórántháza

2020.09.11. 13:07

Egy virág Madagaszkárról

A növény a kora őszi, éjjeli lehűlést nem szereti, ilyenkor óvni kell a megfázástól.

A koszorúfutóka nemcsak szép, de nagyon finom az illata is

Fotó: Németh Péter

A koszorúfutóka a meleg, világos, levegős helyet kedveli, és humuszban gazdag talajra van szüksége – kezdte lapunknak a növény jellemzését a Baktalórántházán élő Némethné Csubák Éva. Hozzátette, a Madagaszkárról származó virágot egyes helyeken jázminnak is hívják, utalva a jázmin finom illatára, amely már virágzáskor messze érződik.

A koszorúfutóka név pedig a támaszték igénye miatt ragadt rá, ugyanis hosszabb hajtásai miatt valamiféle támasztékra van szüksége a növénynek.

Rendszeres öntözés

– A növekedési és virágzási időszakban rendszeresen kell öntözni, a tápoldatozást is majd csak a tél végén, tavasz kezdetén kezdjük el. A fagymentes napok elmúltával szabadba, kerti asztalra, fényre tegyük, de ne a tűző napra. A télen lehullajtott levelek helyén kezdi el hajtani az új leveleit, és a hajtásvégeken, ilyenkor a „hónaljakban” a bimbók csokrosan jelennek meg. Ekkor lehet segíteni egy kis tápoldatozással, hogy ezek szépen kifejlődjenek. Nekem mindig a nyár második felén, augusztus végére öltözik teljes virágpompába, és ontja finom illatát, ami az egész bejáratomnál érződik. Szoliterként, egy magasabb kinti virágtartóra helyezve is dekoratív lehet. A hideg beálltával megáll a fejlődése, ilyenkor az öntözést mérsékelni kell – mondta Némethné Csubák Éva.

Ne tápoldatozzuk!

– Télen világos ablakba tegyük, ritkán, hetente, kéthetente öntözzük, tápoldatozni nem szabad. Amikor elvirágzik, hagyni kell pihenni, utána már hamarosan be is lehet vinni zárt helyre, mert a kora őszi, éjjeli lehűlést nem szereti, óvni kell a megfázástól, 12-15 fok alatt könnyen megfázhat a koszorúfutóka. Én virágházban, ablak előtt teleltetem, ahol biztosítom számára az ekkor is szükséges fénymennyiséget.

– Nem szoktam minden évben átültetni, csupán kétévente. Ilyenkor a cserépből egyben kiveszem a növényt, és kicsit nagyobb cserépbe, humuszos magházföldbe ültetem át. Ha így teszünk, a koszorúfutókánk minden évben meg fog bennünket örvendeztetni csodás és illatos, kis tölcsér alakú virágaival. A növényre különösen veszélyes gombás betegséget nem ismerek, kártevőjével sem találkoztam még, egyszer-egyszer támadta meg a lisztecske, de a szellős hely ennek is gyorsan az elejét vette, nem tudott elszaporodni. Szaporítása kissé nehézkes, ez a lemetszett zöld hajtásokról történik, ami nekem nem mindig volt sikeres – sorolta a tanácsokat lapunknak Némethné Csubák Éva.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában