Nagykálló

2020.09.04. 11:31

Ismét látogatható a képtár

Másfél éves felújítás után megnyílt az Ámos Imre Képtár.

Az első látogatók

Fotó: Győrfi Gergő

A 2005-ben megnyílt képtárat a munkálatok befejezése, illetve néhány ­alkotás restaurálása után szeptember 2-án nyitották meg újra a nagyközönség előtt.

Rövid életpálya

Ámos Imre mindössze 37 évesen lezárt, de annál tartalmasabb életpályájának köszönhető képei közül ötvenkettőt özvegye, a szintén festő, grafikus Anna Margit ajánlotta fel Nagykállónak.

– A múlt év tavaszán felújítási munkálatok kezdődtek a képtárban. A rekonstrukciós munkák során megtörtént a külső homlokzat szigetelése, a fűtési és világítási rendszer korszerűsítése – mondta az eseményen Bereczkiné Pápai Margit önkormányzati képviselő.

A kiállítást Ruszki Gábor plébános, a Keresztény Kulturális Akadémia alelnöke nyitotta meg, aki többek között elmondta, hogy Nagykálló híres szülötte Ungár Imreként látta meg a napvilágot.

– Édesapja korai halála miatt ötéves korától nagyapja otthonában nevelkedett, aki híres talmudtudós volt. A család a szintén nagykállói születésű csodarabbi, Taub Eizik Izsák szellemiségében élt, így a későbbi festőművész életét már gyermekkorától a mélységes hit járta át. Fiatalon ismerte meg a keresztény vallás tanításait is, így magát Krisztus-hívő zsidónak vallotta, de a zsidó vallását soha nem tagadta meg – mondta Ruszki Gábor.

A Képzőművészeti Akadémiára jelentkezett, ahol Rudnay Gyula és Vaszary János tanítványaként végzett. Nevét azért változtatta meg, mert abban az időben tevékenykedő ismert és elismert zongoraművészt is Ungár Imrének hívták. Az Ámos vezetéknevet az első kispróféta után választotta.

Az Akadémián ismerkedett meg későbbi feleségével, Anna Margittal. Többször vitték munkaszolgálatra, végül 1944 nyarán egy német haláltáborba hurcolták. 1944 őszén Ohrdruf lágerében látták utoljára.

Őrzik emlékét

A tárlat újranyitása alkalmából tartott eseményen Márton Lászlóné, a nagykállói muzeális intézmények vezetője elmondta, hogy Ámos Imre rendkívül sokoldalú művész volt, aki a festészet mellett kitűnően hegedült, valamint irodalmi értékű naplót és verseket hagyott az utókorra. Szülővárosa emlékét utca elnevezésével, a képtár díjmentes bemutatásával és a róla elnevezett díj alapításával őrzi.

Nagykállóban a kiállítás hétköznapokon 8 és 12 óra között látogatható, minden további alkalommal a +36/70/372-14-92-es telefonszámon lehet bejelentkezni.

Bornemisza Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában