Nyírségi játékok

2020.09.23. 11:18

Játszva minden sokkal könnyebben tanulható

Nyírségi játékok segítségével tartottak pedagógus-továbbképzést az elmúlt hétvégén Nyíregyházán.

A továbbképzésen a felnőttek is „gyerekek” voltak

Fotó: Balatoni Kata

A nyolcórás tanfolyam az „Így tedd rá!” program része volt, amelyen a módszer megalkotója, Balatoni Kata is részt vett. A délutánba hajló jó hangulatú eseményen nagyon sok pedagógus vett részt, Nyíregyházán kívül még Budapestről, Hatvanból, Debrecenből, Hajdúszoboszlóról is jöttek óvodapedagógusok, tanítók, akik egyöntetűen vallották: a játék, a tánc, a dal, a szeretet, az összetartozás ereje mindenek felett áll.

Az „Így tedd rá!” program nyíregyházi képviselője Balasáné Sebestyén Mónika, aki a Kerekerdő óvoda pedagógusaként a nyíregyházi ovi mellett a Szabolcs Táncegyüttes Apróka, Mini Apróka csoportjában is ennek a módszernek a segítségével ismerteti meg a néptánc alapjaival a kicsiket. Ezenfelül még a megye több iskolájában tart néptáncoktatást.

Játszva behívni

Balatoni Katalin a módszere kidolgozásánál egy nagyon egyszerű tételt ragadott meg, miszerint a gyerekek mindent játszva sajátítanak el. Éppen ezért egy óvodáskorú kisfiú vagy kislány a néptánc alapelemeit nem akkor tudja megtanulni, ha a konkrét lépéseket mutatják meg neki szakszavakkal kísérve, hanem akkor, ha játékos formában vezetik rá, így sokkal könnyebben rögzülnek. Erre mutattak példát a továbbképzés során Balasáné Mónika tanítványai.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában