Időpont egyeztethető

2020.09.18. 17:30

Túlélni a tüdőrákot... Jelentkezzen a szűrő programba!

A tüdőrák leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban elvégzett műtét.

Forrás: Kórház

A Jósa András Oktatókórház is csatlakozott ahhoz az országos szűrőprogramhoz, amelyben a tüdőrák korai felismerése érdekében már nem röntgent, hanem alacsony sugárdózisú CT-felvételt készítenek. A vizsgálat ingyenes, de vannak olyan feltételek, amelyeknek meg kell felelniük a jelentkezőknek. Azok jelentkezhetnek, akik legalább 25 éven át napi egy doboz cigit elszívtak, elmúltak 50 évesek, de még nincsenek 75 esztendősek. Hétfőtől elérhető az előjegyzési telefonszám. A program célja, hogy minél kevesebben haljanak meg tüdőrákban.

Évente mintegy másfél millió ember életét követeli a leggyakoribb daganatos betegség, hazánk világelső a tüdőrák-halálozás terén. A legveszélyeztetettebbek az ötven évesnél idősebb dohányzó vagy korábban dohányzó emberek, férfiak és nők egyaránt.

Alacsony sugárdózisú CT

– Mivel a tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem műthető stádiumban fedezik fel. Ezért van nagy jelentősége a tüdőrákszűrő programnak – mondta lapunknak dr. Baranyai Beatrix, annak apropóján, hogy a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház (JAOK) pulmonológiai és a radiológiai osztálya is csatlakozott az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szervezte Magyar Tüdőrák Szűrési Programhoz.

– A tüdőrák korai kiszűrésére kevésbé alkalmas hagyományos tüdőszűréssel szemben a program keretében végzett alacsony sugárdózisú CT (LDCT) vizsgálattal lehetőség van a más módszerrel rejtve maradó elváltozásokat is kimutatni – hangsúlyozta a JAOK radiológiai osztályának osztályvezető főorvosa. – A programban 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára előzetes jelentkezés és időpont-egyeztetést követően alacsony sugárterhelésű komputertomográfiával (CT-vel) végzünk szűrővizsgálatot. A vizsgálat, mely kellemetlenséget nem okoz, káros következményekkel nem jár, és mindössze néhány percet vesz igénybe, ingyenes, feltétele, hogy a jelentkező 50–75 év közötti legyen, a tüdődaganat jelét ne mutassa, jelenleg is dohányozzon, vagy 10 éven belül szokott le a dohányzásról, élete során 25 éven át napi 1 csomag cigarettát elszívott, s az elmúlt 24 hónapban nem vett részt mellkas-CT-vizsgálaton.

Időpont egyeztethető

A programban az alacsony dózisú CT-n túl kiegészítő vizsgálatként fluid biopsziát is végezhetnek az ebbe beleegyező pácienseknél bizonyos, a szűrést később kiegészítő tumormarker vizsgálatok érdekében. A program célja a korai stádiumban felfedezett esetek számát és a jelenlegi 17 százalékos operabilitási rátát növelni, és csökkenteni a mortalitást, azaz a tüdőrák miatt halálozást.

A vizsgálatot a JAOK CT-laboratóriumában (sebészeti tömb, földszint) munkanapokon 14–15 óra között végzik el. A vizsgálathoz időpont-egyeztetés szükséges! Előjegyzés kérhető hétfőtől Ajler Attiláné koordinátortól – hétköznap 13 és 15 óra között – a 20/665-2382-­es telefonszámon.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában