Sóstói fairtók: Balogh Géza tárcája

2020.09.15. 10:50

Miért kell kivágni a fákat?!

Vágják az erdőt Sóstón.

Napok óta üvöltenek a fűrészek

Fotó: Galambos Béla

A kórház és a hármas domb közti erdőben napok óta üvöltenek a fűrészek, recsegnek-ropognak a fák, menekülnek az állatok, menekülnek az arra járó turisták. Szokás szerint ezt a részt is tarra vágja a Nyírerdő. Ők ugyan nem szeretik ezt a szóhasználatot, a Nyírerdő az eufemisztikus kifejezést, a véghasználatot szereti. De az eredmény ugyanaz, tarra vágják az erdőt, mert a Nyírerdő nem ismeri a szálaló erdőművelést.

A Nyírerdő azt szereti, ha kiirt minden fát, ebbe a pucér sivatagba veti el a makkot, ülteti el a csemetét. Illetve meghagy két-három fát. De lehetőleg olyat, ami négy-öt év múlva, pláne, hogy megbolygatták a gyökerét, így is, úgy is elpusztul, így nincs, ami elrontja a Nyírerdő nyíregyházi erdészeinek erdőképét. Így megy ez már évek óta a Sóstói-erdőben, ahol a város és a kórház közötti sokhektáros részen sikeresen kiirtottak minden idősebb fát, csupán a most halálra ítélt háromhektáros részen állnak még szép sudár, életerős tölgyek. Igaz, van köztük sok elöregedett egyed és a homoki erdőkben idegen faj is, azoktól valóban meg kell szabadulni.

De miért kell kivágni az egészséges tölgyeket, juharfákat és az egész országban rohamosan fogyó vadkörtéket, vadcseresznyéket? A témában nyilatkozó főerdész azzal indokolja ezt, hogy a lábon hagyott nagyobb fák gyökérzete s árnyéka akadályozza a csemeték fejlődését. Mi, erdőjárók viszont azt mondjuk, ne ültessen csemetét a nagy fák alá!

Mert miért gondolja azt a főerdész úr, hogy a Sóstói- erdő látogatói szívesebben bandukolnak az arasznyi csemeték között, mint a harminc-negyven éves vadkörték, vadcseresznyék, a nyolcvan-száz éves tölgyek alatt? Sokan, sokfelé mondják, egy városközeli erdő értékét nem a fatömege adja, hanem a biológiai sokszínűsége. Úgy tűnik, ez a Sóstói-erdőre egyáltalán nem vonatkozik. Különben kivágták volna az erdőrész talán legbecsesebb fáját, egy pompás, százéves, de makkegészséges s rendkívül ritka szilfáját?

Az erdőnek most még csak egy egészen kicsi részét vágták ki. Talán még meg tudjuk akadályozni az esztelen fairtást.

Balogh Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában