szűrés

2020.09.23. 16:31

Pestre kerülnek a minták

Mi a helyzet, ha a beteg háziorvosa nem regisztráltatta részvételét a szűrőprogramban?

Fotó: Sipeki Péter

A fokozódó vírusfélsz ellenére is megtartotta az erdei tornapályára meghirdetett rehabilitációs napját a közelmúltban a Nyíregyházi ILCO Egyesület. A sztómával élők érdekképviseletével, rehabilitációjával, társadalmi reintegrációjával és nem utolsósorban lakossági szemléletformálással foglalkozó civil szervezet együttműködő partnerei ismét a nyíregyházi egészségfejlesztési iroda (EFI) munkatársai voltak, akik állapotfelmérést végeztek.

Csomagot kapnak a páciensek

– Több mint 30 éve harcolunk azért, hogy a lakosságot ráébresszük a szűrések, az egészségtudatosabb életmód fontosságára, valamint az országosan elindult szűrőprogram gyakorlati tudnivalóira. Valljuk, hogy jobb megelőzni a betegséget, mint belehalni, a sztómával élőknek pedig együtt, segítő közösségben könnyebb megbirkózniuk a kihívásokkal – hangsúlyozta Kovács Istvánné, az egyesület elnöke.

Moravcsik-Kornyiczki Ágota, a nyíregyházi EFI vezetője előadásában rámutatott: bár tavaly a népegészségügyi program keretében megkezdődött az országos vastagbél­szűrés, amelyhez megyénk is csatlakozott, a szolgáltatás – életkori határon belül – mégsem érhető el minden lakos számára. – A szűrést csak azokon a háziorvosi praxisokon keresztül lehet elvégeztetni, amelyek csatlakoztak a kampányhoz.

A háziorvosuktól mintavételi csomagot kapnak a páciensek, amelyet a leírásban szereplő tennivalók elvégzése után, lezárt borítékban kell eljuttatniuk a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumába. Ebben is kérhetik a háziorvosuk segítségét, akiket a fővárosi labor értesít majd az eredményről, szükség esetén a további vizsgálatokról.

Közvetlenül is kereshetőek

– De mi a helyzet akkor, ha a potenciális beteg háziorvosa nem regisztráltatta a részvételét a programban? Jó hír, hogy a lakosok közvetlenül (telefonon és e-mailben) is felvehetik a kapcsolatot a népegészségügyi központ szűrési koordinációs csoportjával! Érdemes felkeresni minket is, a nyíregyházi irodánkban, az oktatókórház régi gyermekgyógyászati épületének 2. emeletén a testi és lelki fájdalmakra egyaránt igyekszünk gyógyírt keresni, akár egyéni tanácsadás formájában.

A Facebook-oldalunkon rendszeresen hírül adjuk a megyeszékhelyen, illetve a járás oktatási, nevelési, szociális intézményeibe meghirdetett prevenciós, segítőprogramjainkat, amelyeken ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők – mondta Moravcsik-Kornyiczki Ágota.

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában