Nyíregyháza

2020.09.20. 10:00

Sokkoló cukrászok, ínycsiklandó félgömbök

A francia desszertek különleges gasztroélményt nyújtanak.

Kohán Anita azt mondja, sokan csak a sütijük miatt jönnek Nyíregyházára | Fotók: Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

Tavaly novemberben a Sipkay-iskolában azért gyűltek össze a megye jeles cukrászai, hogy a sokkolással ismerkedjenek: az eljárás neve talán rémisztő, az így készült francia desszertek viszont igazi különlegességnek számítanak.

Akkor a szakemberektől megtudtuk: egyre népszerűbbek ezek a sütemények, amelyeknek az elkészítése speciális tudást igényel, és igazi kihívást jelent. Ez nem tömegáru, nem a laptészta-töltelék-laptészta vonalat követi, hiszen minden darabot egyenként kell tölteni, mártani, díszíteni. Az alapja tészta, erre valamilyen mousse kerül, amiben egy-egy betét, például több gyümölcsdarab vagy gyümölcszselé is helyet kap.

Maga a sokkolás azt jelenti, hogy rövid idő alatt kell -20, -30 fokra lehűteni, és fagyosan kell mártani, illetve díszíteni is, s ha elkészült, tükörzselé bevonatot kap. Mivel nagyon széles a szilikonkínálat, sokféle francia típusú desszertet lehet készíteni, így számtalan tortavariációja is van.

Ha nem mersz, nem nyersz

Ezek a finomságok különleges gasztroélményt nyújtanak, ám sok más süteménytől eltérően ezeket otthon nem tudják elkészíteni a háziasszonyok, így aki francia desszertre vágyik, annak cukrászdában kell beszereznie.

Például a nyíregyházi SütiSokkban, ahol a hűtőpultban lévő minden süti egy-egy külön műalkotás, a félgömb, gúla, kocka vagy henger alakú szépségek ínycsiklandó mousse-okat és ízben hozzájuk tökéletesen illeszkedő gyümölcsöket rejtenek. A két tulajdonos, Kohán Zsolt és felesége, Anita egy fagylaltbemutatón ismerték meg a különleges sütiket, és amellett, hogy beleszerettek a francia desszertekbe, elhatározták, hogy árusítani is fogják ezeket.

Kohán Anita azt mondja, sokan csak a sütijük miatt jönnek Nyíregyházára | Fotók: Dodó Ferenc

Nem volt rizikómentes döntés, hiszen e termékek nem olcsók, de ahogy Zsolt fogalmaz: ha nem mersz, nem nyersz. Ő kereskedő, Anita pedig 12 évig dolgozott a vendéglátásban, mielőtt megnyitották cukrászdájukat. A már említett fagylaltbemutató után határozták el, hogy Nyíregyházára hozzák a francia desszerteket, mert bíztak abban, hogy lesz igény a magas minőséget képviselő termékekre – és lett.

Akik csak a süti miatt jönnek

– Az Urbán Cukrászműhely és a Hisztéria Cremeria készíti a sütijeinket és tortáinkat – utóbbi neve onnan lehet ismerős az olvasóknak, hogy fő cukrászmesterük, Füredi Krisztián alkotta meg a Curiositast, ami idén az ország tortája lett. Csak kiváló minőségű belga csokoládét és saját feldolgozású gyümölcsöt használnak, a málnából és áfonyából még a magokat is kiszedik, a lekvár pedig valóban barackból készül – sorol néhány példát az igényességre Anita, aki szerint az egyik legjobb visszajelzés arra, hogy mennyien kedvelik ezt a fajta édességet, az az, hogy sokan csak azért jönnek Nyíregyházára, hogy egy-egy fontos alkalomra tőlük vigyenek süteményt.

A sokkolási eljárásnak köszönhetően ezek a desszertek akár hatvan napig is tárolhatók hűtőben anélkül, hogy veszítenének a minőségükből, és egy hosszabb utat is kibírnak, ezért akik Mátészalkáról vagy Kazincbarcikáról jönnek hozzánk sütiért, hazaérve tökéletes minőségű desszertet tehetnek le a család asztalára.

Téli és nyári kínálat

Mivel készülnek glutén-, laktóz- és cukormentes termékek is, azok is szívesen járnak hozzájuk, akik érzékenyek valamelyik összetevőre, diétáznak, vagy egyszerűen csak szeretnének egészségesebben élni, étkezni. És persze azok, akik számára fontos, hogy miből készül az étel, amit megesznek.

A szedertorta nem csak ránézésre tökéletes

– Legyen szó süteményről, tortáról, macaronról vagy fagy­laltról, az említett cukrászdák szakemberei folyamatosan újítanak, kísérleteznek, így jön létre például a mascarponés-mentás-epres, az étcsokis áfonyás, a maracujás-ribizlis süti, vagy a csilis-csokis, és az After Eight-es macaron.

– Van téli és nyári kínálat: a málnát, epret, ribizlit hamarosan felváltja a narancs, az év végén pedig érkeznek a bejglik, amelyekből a hagyományos diós és mákos mellett akár aszaltszilvás-marcipános vagy gesztenyés is kerülhet az ünnepi asztalra – meséli Anita és Zsolt, akik azt tapasztalják, hogy az emberek kíváncsiak az újdonságokra, így szívesen kóstolják meg különlegességeiket – ha pedig egyszer megkóstolják, meg is szeretik azokat.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában