2020.10.11. 09:09
A birsalmasajt egy különleges őszi csemege
Eljött a birsalmaszezon: a különleges gyümölcsből készíthetünk befőttet vagy sajtot. Ez utóbbihoz kell 1,5 kiló birsalma, egy kiló befőzőcukor, egy vaníliarúd és egy citrom.
A birsalmát felkockázzuk, annyi vizet öntünk alá, hogy éppen csak ellepje, puhára főzzük, majd leszűrjük, szitán áttörjük. A vaníliarudat felhasítjuk, kikaparjuk a velőt, lereszeljük a citrom héját. A pépet összekeverjük a cukorral, a vaníliavelővel és a citromhéjjal. Kevergetve főzzük kb. 45 percig, majd olajjal vékonyan megkent alufóliára simítjuk, és száradni hagyjuk 1-2 napig.
Ha megszilárdult, sütőpapírra borítjuk, lehúzzuk róla az alufóliát, és még egy napig szárítjuk.
KM