Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.10.29. 20:00

A dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak!

Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és hiába kultúraidegen hazánkban a kelta eredetű halloween, a tökfaragás is népszerű.

Illusztráció/Shutterstock

A Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatósága szerkesztőségünkön keresztül is felhívja a figyelmet arra, hogy körültekintően vásároljuk, illetve fogyasszuk a tököt, ugyanis míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Magyarországon mintegy 1800 hektáron termesztenek sütőtököt, hazai összevetésben megyénkben a legnagyobb a termőterület (közel 600 hektár) – tudtuk meg Rácz Imrétől, aki hozzátette, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölötti területen termesztik a gazdák a sütőtököt. A NAK megyei elnöke szerint az egyik leghíresebb fajta a nagydobosi, de jellemző még a kiszombori, az óvári hengeres és az orange, vagy más néven sonkatök.

– Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években. Hazánkban a sütőtökfogyasztás évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik – mondta Rácz Imre.

A sütőtök formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes is | Illusztráció: MW-archív

Filep László nagydobosi fajtát termeszt. A Nagydoboson élő gazdálkodó kiemelte, a sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes is, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Beltartalmi értékét a nagy karotin- és C-vitamin-tartalom, a magas kalcium-, foszfor-, valamint magas a szénhidráttartalma adja.

Halloweentökök

A halloween Magyarországon kultúridegen, kelta eredetű szokás. Amit a zöldségesek, áruházak általában (de nem minden esetben) halloween­tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra még zsengén szedik le, de termésük éretten – ahogy a hallo­weentököt is leszedik – már kemény és ehetetlen.

Magyarországon a halloween­tök dísztípusa terjedt el, ami nem ehető

– figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

Az úgynevezett hallo­weentök nagy, narancssárga színű és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire. Többféle halloween­tök kapható hazánkban, a 2-3 kilós fajtáktól (Gomez F1 – élénk narancssárga) a 9–18 kilósakig (Cronus F1 – enyhén lapos, bordázott termésű). Érdemes tudni, hogy különösen a kis méretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot (cucurbitacin) tartalmaznak. Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek, de az ízük jellemzően elég kellemetlen, ami jó esetben elveszi a kedvet az elfogyasztásuktól.

TG, NAK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában