Virágoskert

2020.10.30. 08:30

A kerteket is meghódítja a krizantém

Némethné Csubák Éva szerint a növény kinőtt a temetői virág státuszából.

Némethné Csubák Éva szerint különösebb szakértelem nélkül is lehet szép krizantémokat nevelni

Forrás: NÉMETH PÉTER ARCHÍVUMÁBÓL

Az őszi kertek színfoltjai lehetnek a változatos színekben pompázó krizantémok – vélekedik a Baktalórántházán élő Németh­né Csubák Éva. A kertész üzemmérnök végzettségű kertbarát szerint ez az évelő dísznövény nem igényel különösebb odafigyelést vagy profi gondoskodást, bárki, egy „kezdő virágrajongó” is különösebb szakértelem nélkül is csodálatos egyedeket nevelhet magának. Mint elmondta Némethné Csubák Éva, a krizantém ősszel virágzó fajtái úgynevezett fényszakaszos, vagyis jellegzetes rövid nappalos növények. Ez azt jelenti, hogy virágzásukhoz csak pár órányi napsütésre van szükségük, vagyis csak bizonyos fénymennyiség hatására kezdenek el virágzani.

Számos változattal

– Hála a nemesítők szorgalmas munkájának, magasságában, a virágok színében és alakjában roppant változatos növény lett a krizantém, és sikerült kilépnie a „temetői virág” szerepéből, mára a vágott, cserepes és kerti változataival meghódította az otthonokat, a kerteket és a parkokat is – mondta Némethné Csubák Éva. Hozzátette, a kerti krizantémok a virágszirmok száma és elhelyezkedése alapján többfélék is lehetnek. Vannak a dekoratív, hosszú szirmúak, vannak a pompon, gömb alakúak, vannak a margaréta virágúak, a dália virágúak, az Anemone-virágúak, a féltelt virágúak, a tollas vagy más néven pókszirmúak.

– A kertemben főleg a margaréta virágúakat, a pomponokat nevelem, de van olyan is, amelyben a külső virágszirmok és a középső szirmok eltérő színűek. Fontos a növénynek az, hogy jó helyre ültessük a kertben. Olyan helyet keressünk neki, amely majd télen is megfelelő lesz a számára. A szélvédett, télen is napos helyet kedveli a krizantém. A megfelelően vízáteresztő szerkezetű talajt szereti, mert ebben télen nem gyűlik fel a víz, és nem fagy meg a virág szára körül. A talajigényét tekintve nem túl kényes a krizantém. Bármilyen talajban megél, ám meghálálja a házi komposztot. Én ültetéskor mindig egy ásónyit forgatok a talajba, majd a talaj felső rétegére is terítek belőle. Fontos viszont a talaj jó vízelvezetése, ugyanis a növény nem tűri a pangó vizet. Gyökerei levegő hiányában befulladnak, elkezd sárgulni, majd kipusztul. Ha a kert talaja homokos, a vízpótlásra mindig ügyeljünk, ne hagyjuk kiszáradni a földjét. Fényigényüket illetően szeretik a napsütést. Akkor virágzanak a legszebben, ha napi 6–8 óra napsütés éri őket. Mivel mostanában nyáron gyakoriak a hőségnapok, ezért javaslom olyan helyre ültetni, hogy fél­árnyékban is legyenek egy bizonyos ideig, nehogy a virágok megperzselődjenek a tűző napon. Vízigényüket tekintve megtapasztaltam, hogy sekélyes gyökereik miatt a krizantémok hamar kiszáradnak. Ezért rendszeres öntözést igényelnek, különösen a nyári szárazabb időszakokban, különös tekintettel a bimbózás és a virágzás idejére, de ügyeljünk arra, hogy a leveleket és a virágokat ne érje víz, így elkerülhető a gomba- és baktériumos betegségek kialakulása. Öntözni reggel és este a legcélszerűbb. Kéthetente vagy akár hetente távolítsuk el az ágyásból a gyomnövényeket és lazítsuk fel kissé a talajt, óvatosan, vigyázva a gyökerekre.

Nagyobb fejű virágok

Amikor bokrosodni kezd a növény, akkor kell tápoldatozni, bőségesen megöntözni. Ha a száron megjelennek a bimbók, az oldalbimbókat eltávolíthatjuk, így szebb, nagyobb fejű virágok nyílnak. Ha nem szeretnénk, hogy magas szárai legyenek, pünkösdkor és Péter–Pál napján érdemes letörni a szár kétharmadát, és így őszre formás, kissé zömök virágaink lesznek. Én a legtöbb kertbaráttal ellentétben nem szoktam visszatörni a szárakat, mert szeretem, ha magas, inkább felkarózom, hogy ne dőljön a földre. Az első fagyok után vágjuk vissza a növény elszáradt, megbarnult szárát 5–10 centiméteresre. Ezt védjük meg takarással, kaszált füvet, lombot, fenyőágat, szalmát rakjunk a tövéhez, de akár földet is lehet, így a fagyokat is kibírja. Tavasszal a töve mellett újra kihajt a növény, és őszre ismét színesen pompázik – foglalta össze a krizantém nevelésével kapcsolatos legfontosabb kerti praktikákat Némethné Csubák Éva.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában