Mellrák elleni séta

2020.10.15. 16:18

A megelőzés a legfontosabb

A mellrák elleni séta a szűrővizsgálatokon fontosságára hívta fel a figyelmet.

Fotó: Sipeki Péter

Szép számban gyülekeztünk a Jósavárosi Művelődési Ház előtt. A Nyíregyházi Ózon Klub tagjai még a szabadban is viselik a szájmaszkot, valamennyien tünetmentes rákbetegek, magukra és egymásra is vigyáznak. Fiatal anyukákat is látunk köztük.

– A kislányom néhány napja náthás, az óvodában azt mondták, egy ideig ne vigyem be – mondja Papp Zoltánné. – Egyébként is gyakran sétálunk Izabellával a szabadban, az interneten láttam a rendezvényről szóló felhívást, így most összekötjük a kettőt. Nem vagyok érintett, bár a családban fordult már elő daganatos betegség. A nagymamámnak emlőrákja volt, abból felgyógyult több mit tíz évvel ezelőtt, de két éve sajnos nyirokdaganata lett, néhány napja vesztettük el, nyolcvankét évet élt. Fontosnak tartom ezt a rendezvényt, mert felrázza a nőket. Én is rendszeresen járok szűrővizsgálatokra, hiszen az egészség hatalmas érték.

Fontos az önvizsgálat

Miután kiosztják a rózsaszín szalagokat, a lufikat és a zászlókat, Dr. Rákóczi Ildikó lép a mikrofon elé.

– Nagy örömömre szolgál, hogy én köszönthetem a jelenlévőket – mondta a nyíregyházi közgyűlés szociális, egészségügyi és sport bizottságának elnöke –, hiszen hivatásomnál fogva magam is elkötelezett híve vagyok az egészségmegőrzésnek. Ehhez azonban tennünk is kell. A mai alkalom arra szolgál, hogy felhívjuk a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, hiszen az időben észrevett súlyos betegség jó eséllyel gyógyítható, életeket menthet.

– Az emlőrák nagyon régen velünk van – kezdte előadását Dr. Bojti István háziorvos. – Hazánkban szerencsére európai színvonalú az onkológiai ellátás, ennek köszönhetően egyre többen gyógyulnak meg a daganatos betegségekből. Remélhetől ha sokan hallanak erről a sétáról és a legfontosabb üzenetéről, akkor többen mennek majd el szűrővizsgálatokra és nem sajnálják az időt a rendszeres önvizsgálatokra.

A belgyógyász orvos kifejtette, a daganatos elváltozás nem csupán a betegre, de a környezetére is hatással van.

– Amikor valakinél rákot diagnosztizálnak, az gondok sokaságát zúdítja a betegre. A kezelések és az aggodalom mellett ilyenkor beszűkül az érintettek élettere, néhányan még szégyent is éreznek az állapotuk miatt.Kerülik a társaságot, bezárkóznak holott a betegségekkel együtt kell tudni élni – jegyezte meg a doktor.

Második születésnap

A sétán az Ózon Klub tagjai közé vegyülünk. Azt mondják, a szakirodalom szerint őket nem lehet sem túlélőknek, sem gyógyultnak nevezni, hanem tünetmenteseknek.

– Nekem tizenkét évvel ezelőtt október 20-án volt a második születésnapom – tudjuk meg Leitner Violától. – Akkor műtöttek emlődaganat miatt. Amikor kiderült a betegségem, nagyon nehezen éltem meg. Ilyenkor sokat számít a családi háttér. Rengeteg olyan esetről tudok, hogy ilyenkor a férj elválik a feleségétől, amivel egyáltalán nem segíti a gyógyulási folyamatot. Eleinte gyakran vissza kellett járni felülvizsgálatokra, most már elég évente egyszer. Az ismerőseimtől hallottam erről a klubról. Kéthetente találkozunk, mindig van valamilyen programunk. Előadásokat hallgatunk, lelki gyakorlatokat tartunk, kirándulni járunk. Ez egy vidám társaság, még ha egy szomorú dolog is hozott össze bennünket. Rengeteget beszélgetünk, természetesen a betegség is szóba kerül olykor, de szerencsénkre csak ritkán. A Rákbetegek Országos Szervezetének felügyelete alatt működik a csapatunk, tőlük kaptam engedélyt, hogy a saját városomban, Mátészalkán is alapítsak egy klubot, amely a „Nem adom fel!” nevet kapta. Nagyon nehéz volt a szervezés, a betegek nem szívesen jönnek, a saját problémáikkal vannak elfoglalva, pedig még arra is kaptam engedélyt, hogy az onkológiára bemenjek és ott beszélgessek a kezelésre várókkal. Inkább szájhagyomány útján terjed a hírünk. Azt még mindenképpen írja meg, Nyíregyházán kiemelkedő az onkológiai ellátás, mindent megtesznek a betegekért, és az onkopszichológus is van.

Séta közben szó esik arról is, nagyon fontos a gyógyulásba vetett hit.

– Anélkül szerintem nincs esély a túlélésre – mondja az egyik klubtag, aki öt éve tünetmentes.

– Nekem a mandulámon volt egy daganat és akkor szembesültem azzal, az emberek többsége mennyire nincs tisztában a rákos megbetegedésekkel kapcsolatban. Az egyik szomszédasszonyom még azt is mondta, jaj, nem ülök melléd, mert elkapom! Ezt ugyan nem, legfeljebb a náthát, mondtam neki – és felszabadultan nevet.

A Robinson dombnál megállunk egy percre. Nagy Szabina nyíregyházi önkormányzati képviselő elmondja, először 1991-ben osztottak rózsaszín szalagokat egy amerikai futóversenyen, hogy felhívják a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre, ami egy évvel később már hivatalos szimbólummá vált az Amerikai Egyesület Államokban.

– Hazánkban 2001 óta kapnak személyre szóló meghívót a szűrővizsgálatokra a veszélyeztetett korosztály tagjai. Remélem, ezzel a sétával teszünk azért, hogy a meghívottak valamennyien elfogadják az invitálást és tegyenek az egészségük megőrzéséért – tette hozzá Nagy Szabina.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában