Nyírbátor

2020.10.13. 11:03

A Varázstoronyban kezdtek, a Hortobágyon végeztek

Ezúttal a történelmi városba, Egerbe látogattak el a bátori értelmiségiek.

A látványos, nevezetes helyszíneken csoportképeket készítettek a kirándulók

Fotó: egyesület

Jó idő köszöntött a nyírbátori Nyugdíjas Értelmiségiek Egyesülete tagjaira, akik Egerben tettek élménydús kirándulást a közelmúltban.

– Elsőként az Eszterházy Károly Egyetem épületében található Varázstoronynál álltunk meg. Itt található a Csillagászati Múzeum, a Planetárium, a Varázsterem és a periszkóp. A látnivalókat szintenként mutatják be a látogatóknak. A legérdekesebb a csillagvizsgáló torony legfelső szintjén található, a misztikus sötétkamra, ahová 365 lépcsőfok vezet fel. A periszkópszinten, az ott található optikák segítségével, Eger és környéke vetíthető ki a besötétített terem közepén lévő asztalra, de a panorámateraszról is gyönyörködhetünk a város szépségeiben – mesélte Tóth Árpádné, az egyesület elnöke.

Folyékony kincsek

– A következő állomásunk a híres Kopcsik Marcipánia volt a Harangöntő házban, ahol szintén lenyűgöző látvány tárult elénk, Kopcsik Lajos nemzetközileg is elismert, Guinness-rekorder egri mestercukrász remekműveit csodáltuk meg. Nem hagytuk ki a Gárdonyi Géza Emlékmúzeumot és a Hild József tervei alapján, klasszicista stílusban épült egri bazilikát sem. Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területén, a Szépasszonyvölgyben már megkezdődött az idei szőlő feldolgozása, egy kis kóstoló után örömmel vásároltunk a borvidék folyékony kincseiből – folytatta.

Természeti csoda

– Egerszalók felé folytattuk utunkat, ahol megtekintettük a település nevezetességét, a környék szimbólumát és védjegyét, a Sódombot. E természeti csoda lábánál épült egy gyógy- és wellnessfürdő, amely egyedülálló a térségben. Az érdekességek közé sorolható még a közelben található demjéni gombater­mesztő telep is. Kirándulásunk utolsó állomása a Hortobágy volt, jó volt kicsit megpihenni és megvacsorázni a Hortobágyi Csárdában – tette hozzá Tóth Árpádné.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában