Nyíregyháza

2020.10.11. 20:00

Amikor a macaron a hab a tortán

A szerelem a kekszekkel kezdődött, majd tortákkal, macaronokkal folytatódott.

Fotó: DODÓ FERENC, NYITRAI-SZABÓ ADRIENN ARCHÍVUMA

– Hét évvel ezelőtt láttam a televízióban egy műsort: Baracskay Angéla egy kézművesműhelyben aszalt szilvás diós kekszet készített, és nem csak a sütit csináltam meg, de felmerült bennem a gondolat, hogy én is ezzel szeretnék foglalkozni – így kezdődött az Il biscotto Sütiműhely története.

A nyíregyházi Nyitrai-Szabó Adrienn kezdetben a kekszek szerelmese volt, így amikor a kisfia kétéves lett, és úgy döntött, hogy nem megy vissza a korábbi munkahelyére, blogírásba kezdett.

Szárnyalhat a képzelete

– Külföldről rendeltem kekszkészítéssel foglalkozó könyveket, kísérletezgettem, a recepteket és a praktikákat pedig megírtam a blogomon. Annyira megtetszett a desszertek világa, hogy a Sipkay-iskolában elvégeztem egy kétéves cukrászképzést, ami nagyon jó alapokat adott, és ami elvezetett a másik nagy kedvencemhez, a tortákhoz. Ez volt ugyanis a vizsgatémám, és miközben erre készültem, magával ragadott e különleges desszert, hiszen az ízesítés és a díszítés terén is csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek, és kiderült számomra, hogy tortakészítés közben ki tudom élni a kreativitásomat.

Beleszerelmesedtem a macaronokba is, pedig viszonylag sok időbe telt, amíg kimondhattam, hogy jól meg tudom csinálni.

– Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb desszertjei a macaronok, de sem a tészta, sem a krém elkészítése nem egyszerű, sőt! Egy Franciaországban élő magyar lány online tanfolyamán tanultam meg, mi a tökéletes macaron titka, és már tudom, hogy apróságnak tűnő részletek is fontosak: nem mindegy, milyen a sütő, sem az, hogy mennyit pihentetem, de az is számít, hogy meddig kavarom a tésztát.

Nyitrai-Szabó Adrienn vezetésével a Vécsey utcai fiókkönyvtárban elindult a sütibarátok köre, ahol kekszekről, tortákról is szó esik | Fotó: Dodó Ferenc

– A töltelékükkel sokat foglalkozom, próbálgatom, melyik íz mivel harmonizál, igyekszem újdonságokat is kitalálni – mesélte Adrienn, aki miután sok sütit készített a barátainak, ismerőseinek, és rengeteg pozitív visszajelzést kapott, úgy döntött, hogy megvalósítja a régóta dédelgetett álmát: egy sikeres pályázatnak köszönhetően elkészült a műhelye.

Azt mondja, nem gondolkodott cukrászdában: egyrészt mert túlságosan sokba kerül, másrészt mert attól félt, hogy rajta maradnak a sütik, és ezt nem akarta. Így megrendelésre készít sütiket, most inkább tortákat és macaronokat, télen jönnek a kekszek.

Figyel az alapanyagokra

– Azt szeretem a legjobban, ha a vásárlóknak nincs kiforrott elképzelésük, és rám bízzák, milyen tortát készítsek, mert ilyenkor kipróbálhatok új dolgokat és elengedhetem a fantáziámat. Az Instagramon és a Pinteresten is nézegetem a tortás-sütis oldalakat, de a YouTube-on lévő videókból is sokat tanulok.

Kezdetektől figyelek arra, hogy csak nagyon jó minőségű alapanyagokat használjak, és igyekszem egyedi, személyre szabott tortákat készíteni.

– Tavaly több mint százat sütöttem, és nem volt köztük két egyforma, hiszen megkérdezem az ünnepelt életkorát, hivatását, hobbiját, és a díszítéskor ezeket veszem figyelembe.

Szívesen kísérletezik

– A kekszekről sem feledkezem meg: szeretném megmutatni, hogy ezek is lehetnek különlegesek, csak nem azokból kell kiindulni, amik a boltok polcain fellelhetők. Könnyen elkészíthető kekszeket ajánlok a blogomon, olyanokat, amelyekhez a hozzávalók is egyszerűen beszerezhetők: sokan szeretik a citromosat, de a Sacher- és a zserbó keksz is népszerű. Sokat töröm a fejem újdonságokon, előfordul, hogy két-három receptet gyúrok össze, és abból lesz egy, de szívesen kísérletezek új alapanyagokkal, új eljárásokkal.

– Vajkrém helyett inkább trüffelkrémet használok, de gyakran csinálok ga­nache-t, és egyre bátrabban rakok ­mousse-t is a tortákba. A sütikbe saját készítésű gyümölcslekvár kerül, de én kandírozom a kekszekhez, tortákhoz használt citromhéjat is – mesélte Adrienn, akitől megtudtuk: nem volt számára ismeretlen a konyha világa.

– Édesanyám minden hét­végén készített sütit, és amikor már elég idős voltam ahhoz, hogy rám bízza, a csokitortát és a gyümölcstortát én sütöttem meg. Főzni is tőle tanultam, bár igaz, ez nem akkora szenvedély, mint a sütés, azt készítem el, amit a gyerekeim szeretnek: ­bolo­gnai spagettit, csirkepaprikást vagy rántott húst. Szeretik a sütijeimet, de leginkább a csokis piskótáért rajonganak, és ha csempészek bele málnát, azt sem dobják ki.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában