szívük-lelkük benne van

2020.10.25. 15:30

Egyedi, különleges, egészséges

A termékpaletta kialakításakor a vásárlóikat is megkérdezték.

Anita és férje szeretnék elérni, hogy az emberek valódi tejből készült termékeket fogyasszanak

Fotó: Dodó Ferenc

A timári Fincziczki Anita gyerekként orvos szeretett volna lenni, és bár az élete más irányt vett, agrármérnökként nap mint azért dolgozik, hogy az emberek egészségét megőrizze. Férjével, Fincziczki Gáborral ugyanis olyan termékeket készítenek, amelyek nemcsak ízletesek és különlegesek, de azzal, hogy nem tartalmaznak sem tartósítószert, sem színezéket, sem aromát, egészségesek is. Mindennek alapja a kiváló minőségű tej és az a szaktudás, amit Anita az egyetemen megszerzett.

Különlegesre vágytak

– A szomszédos cég édesanyám és a nevelőapám tulajdona, egyetem után 13 évig náluk dolgoztam. Tíz éve a férjemmel közösen saját vállalkozást indítottunk, elkezdtünk közvetlen tejértékesítéssel foglalkozni – két mozgóboltunkból hetven településen vehetik meg a tejet a helyi termékeket kedvelők. Ám telt az idő, és szerettünk volna továbblépni: végiggondoltuk a lehetőségeinket, és elhatároztuk, hogy a minőségi tejet feldolgozva is eljuttatjuk a fogyasztókhoz. A nagyipari felhasználók, miközben mindent leszednek a tejből, amit csak lehet, egy liter tejből több száz forint értékű terméket értékesítenek. Többek között ez is arra sarkallt bennünket, hogy elkezdjünk valami újban gondolkodni, és egy sikeres pályázatnak köszönhetően megvalósíthattuk az álmunkat. Fontos volt a hozzáadott érték, de nem szerettünk volna olyat létrehozni, ami csupán egy a százból, és ami a kiváló minőségével nem tűnik ki a többi hasonló termék közül. Egyedire, különlegesre vágytunk, és arra, hogy megmutassuk a különbséget a nagyipari technológiával készült, aromával, színezékkel feldúsított tejtermékek és a friss tejből, adalék-anyagok nélkül készítettek között.

– A tavaly ősszel elkészült üzemünkben palackozott tej, joghurt, túró, trappista sajt, gomolya és tejföl készül, és azon dolgozunk, hogy a kínálat bővüljön. A kezdetektől arra törekszünk, hogy a termékeink kézművesek legyenek, de a termelés ne legyen nagyipari – ehhez mindenképpen szeretnénk ragaszkodni a jövőben is. Képezzük magunkat, amikor például a férjem elment egy sajtkészítő tanfolyamra, én is mentem vele, annak ellenére, hogy az egyetemen ezt is tanultam. Sokáig gondolkodtunk azon, milyen termékeket készítsünk: a paletta kialakításában figyelembe vettük a vásárlóink igényeit, de egy neves szakember is segített bennünket. Ő Zsezserán Bálint, aki több mint ötven éve foglalkozik tejtermékgyártással, új üzemek beüzemelésével, s aki dolgozott többek között a Szabolcs megyei tejipari vállalatnál, de a mátészalkai tejfeldolgozó üzemben is.

Közösen gondolkodnak

– Amikor legyártottuk az első joghurtokat, sajtokat, megkérdeztük a vevőinket, mert szerettük volna tudni, mi ízlik nekik igazán, min kell változtatnunk. Persze, azt is tudjuk, hogy azoknak, akik hozzászoktak az olcsóbb, ám tejet (és ezzel a benne lévő fontos tápanyagokat) alig tartalmazó „tejtermékekhez”, első kóstolásra furcsa lehet például a joghurtjaink állaga vagy kevésbé intenzív szín- és ízvilága, ám aki megszereti ezeket, többé biztosan nem vásárol nagyipari tejterméket. Jó lenne elérni, hogy az emberek ne adalék-anyagokat és tartósítószert egyenek, hanem valódi tejből készült termékeket, hiszen a benne lévő fontos vitaminok csak így juthatnak el gyerekekhez, felnőttekhez – mondja Anita és Gábor, akik a Kosár közösség tagjai, és a nyíregyházi piaccsarnokban is megtalálják őket, de azon dolgoznak, hogy a termékeik a boltok polcaira is felkerüljenek.

Anita úgy fogalmaz: volt idő, amikor úgy érezte, hogy az agrárium kényszerpálya a számára, ám ma már tudja, hogy ezt az utat kellett bejárnia ahhoz, hogy ma azt csinálhassa, amit igazán szeret. A férjével közösen döntenek, közösen gondolkodnak, termékeikben pedig a kiváló minőségű alapanyagok mellett a szívük-lelkük is benne van.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában