Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.10.29. 17:30

Eljött a gyümölcsfaültetés ideje

Az oltványok ideális ültetési ideje október második felétől a nagyobb fagyok beköszöntéig tart.

A szabadgyökerű fák esetében inkább az őszi ültetést részesítik előnyben a szakemberek | Illusztráció: MW-archív

Fotó: Nagy Norbert

– A kertészeti technológiák fejlődésével manapság, a téli fagyok kivételével, az év bármely időszakában ültethetünk gyümölcsfákat. A kertészeti árudák egész évben árusítanak úgynevezett konténeres fákat, melyeket megfelelő gondozás mellett bármikor kiültethetnek a kertészkedni vágyók, ám a hagyományos, szabadgyökerű gyümölcsfaoltványok ideális ültetési ideje október második felétől a nagyobb fagyok beköszöntéig tart – fogalmazott Kohán Márk. A nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője hozzátette: a fagyok elmúltával tavasszal is ültethetünk gyümölcsfákat, amikor már a föld kiengedett.

– A szabadgyökerű fák esetében inkább az őszi ültetést részesítik előnyben, mivel ekkor még a föld elég meleg ahhoz, hogy a növények gyökérzete elkezdjen fejlődni, így tavasszal a növény nagyobb gyökérzettel képes ellátni tápanyaggal a kialakuló lombozatot.

– Tavaszi ültetésnél ez a begyökeresedési szakasz elmarad, így nagyobb odafigyelést igényelnek a frissen ültetett fáink, mert a gyökérzet és a lombozat kialakulása egyszerre történik. A tavaszi ültetéseknél az öntözésre is jobban oda kell figyelni, mivel általában április közepe táján minden évben van egy hirtelen felmelegedés, amikor akár 20 Celsius-fok fölé is mehet napközben a hőmérséklet. Ebben az időszakban hirtelen megnő a frissen ültetett növényeink vízigénye, és ha ekkor nem gondoskodunk a megfelelő vízellátásról, fáink akár ki is száradhatnak – vélekedett Kohán Márk.

Fontos szabályok

A szakember kiemelte: az ültetésnél érdemes néhány fontos szabályt betartanunk. Eszerint a kiásott ültetőgödör a fa gyökérzeténél mindig legyen legalább kétszer, de inkább háromszor nagyobb. Hogy a nyíregyházi Klorofill Kertészeti Áruda vezetője szerint miért is lényeges ez?

– Ha csak akkora gödröt ásunk, amibe éppen bele tudjuk gyömöszölni a fánk gyökereit, akkor nem tudjuk a növény minden igényét kielégíteni ahhoz, hogy megfelelően növekedjen. Kötött talaj esetében már találkoztunk olyan rosszul elültetett fával is amelynek a gyökérzete nem tudta áttörni a letaposott kötött talajt, és csak abban a kis fellazított gödörben tekergett körbe, ennek következtében a növény sem fejlődött megfelelően, és egy nagyobb szél ki is fordította a helyéről – mondta a szakember.

A szabadgyökerű fák esetében inkább az őszi ültetést részesítik előnyben a szakemberek | Illusztráció: MW-archív

– Megfelelő méretű ültetőgödör esetén a növény fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a tápanyagokat a gyökérzet alá tudjuk juttatni. Ezek az anyagok lehetnek szerves vagy mű­trágyák. Szerves trágya esetében érdemes a kertészetekben kapható érett zsákos trágyákat vagy a granulátumokat előnyben részesíteni. A megfelelően fellazított talajban a növény gyökérzete könnyebben tud fejlődni, és megfelelően meg tud kapaszkodni.

– Szabadgyökerű facsemeték ültetésénél érdemes a fa vastagabb gyökereit 3-4 centiméterrel visszavágni, a sérült gyökérrészeket eltávolítani, ezzel elősegítjük a hajszálgyökér-képződést. A kertészetekben érdemes megkérdezni, hogy ezt megtették-e a megvásárolt fáknál, vagy nekünk kell elvégeznünk ültetés előtt – javasolta Kohán Márk, majd hozzátette, az ültetőgödörbe a trágyán kívül érdemes még talajfertőtlenítő szert is szórni a különböző talajlakó kártevők ellen.

Segítik a fejlődést

– A kertészetekben még kaphatóak úgynevezett ültetőtabletták, amelyeket közvetlenül a gyökérzónában kell elhelyezni. Ezek a tabletták segítik a fa kezdeti fejlődését és a gyökérképződést. A szabadgyökerű fáinkat mindig beiszapolva ültessük, ami azt jelenti, hogy a földdel együtt vizet is öntsünk a gyökerekre, és lazán fel-le mozgassuk a facsemetét. Ezzel azt érjük el, hogy nem marad levegős a talaj, így a gyökérzet kiszáradását vagy esetleges penészesedését el tudjuk kerülni. Ültetés után érdemes öntözőtányért kialakítani, mert így nagyobb vízadagokkal tudjuk öntözni a frissen ültetett fákat.

– Szeles területen érdemes kikarózni a csemetéket, vadjárta környéken csemetéink törzsét pedig fatörzsvédővel védhetjük meg az esetleges vadkár ellen – sorolta a praktikus tanácsokat Kohán Márk.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában