Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.10.12. 10:32

Hamis gyógyszerekre figyelmeztet a Nébih

Az illegális gyógyszerek veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre

Fotó: pixabay

Az utóbbi időszakban sokan kaphattak privát ajánlatokat a közösségi oldalakon, melyekben hobbi- és haszonállatoknak szánt gyógyszereket kínáltak a számukra.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal lakossági jelzés alapján értesült az esetről, de óva inti a gazdikat: mivel ezeknek a szereknek sem az összetételük, sem a biztonságos alkalmazási kritériumaik nem ismertek, ártalmasak lehetnek az állatok egészségére, vagyis a felhasználásuk rendkívül kockázatos, emellett pedig jogszabályba is ütközik.

Állatgyógyászati készítményt ugyanis kizárólag legális forrásból szabad beszerezniük, a vényköteles szerek felírására pedig csak az állatorvos jogosult. A Nébih tájékoztatása szerint Magyarországon a hatályos jogszabályi előírások alapján „állatgyógyászati készítmény csak a forgalomba hozatali engedélyben előírt kiszerelési egységben, illetve gyűjtőcsomagolásban, az engedély mellékletében található jóváhagyott címkével és jóváhagyott magyar nyelvű használati utasítással forgalmazható”.

Árulkodó jelek

A hivatal szerint, amikor olyan állatgyógyászati termékkel találkozunk, amely nem rendelkezik magyar nyelvű használati utasítással, illetve a csomagolásán nem szerepel a forgalomba hozatali engedélyének a száma, akkor jogosan feltételezhetjük, hogy az adott termék forgalmazása jogszabályellenes. Emellett természetesen számos egyéb tényező – például magánszemélyek hirdetései, szokatlanul olcsó árak vagy a megszokottól eltérő csomagolás – is okot adhat a gyanúra.

Ha bizonytalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogy egy állatgyógyászati készítmény vagy termék rendelkezik-e engedéllyel, a Nébih honlapján található adatbázisból is tájékozódhatunk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában