Nem érdemes piszkálni!

2020.10.04. 14:55

Hatalmas pókot fogott Nyíregyházán, a neten kért segítséget

A Nyíregyen Hallottam Facebook-csoportba töltötte fel a talált pókról készült fotókat egy nyíregyházi hölgy, aki segítséget kért a beazonosításához.

Forrás: S. Mónika / Nyíregyen Hallottam

Aki ért a pókokhoz, az meg tudná nekem mondani, hogy milyen fajta ez a talált szépség? – írta a fotókhoz.

Hamar megérkeztek persze a jópofa, de nem túl segítőkész kommentek: „nagy pók” – írta valaki, egy másik hozzászóló szerint az állat a „hozz azonnal egy lángszórót pók” fajának jeles képviselője lehet.

Komolyan vannak ilyen pókok Magyarországon? – tette fel a mindenkiben ott motoszkáló kérdést egy kommentelő, a válasz pedig nem sokat váratott magára: vannak bizony!

A megfejtés ugyanis, hogy a képen egy szonáriai cselőpók látható – akár 4 cm-es testhosszával Magyarország legnagyobb termetű pókfaja. Lábait kiterjesztve a 10 cm-es átmérőt is elérheti. Méltán nevezte Kolosváry Gábor 1931-ben, a Természet című folyóiratban a „mi madárpókunknak”. Mérete miatt gyakran össze is tévesztik a madárpókokkal, noha kisebb, mint egy átlagos madárpók.

Nem érdemes egyébként piszkálni, mert a marása a lódarázs csípéséhez hasonlóan kellemetlen. A marást követően rövid időn belül émelygés és heves szívdobogás jelentkezhet. A mérgében, amely különböző fehérjék keveréke, a szívösszehúzódások erejét fokozó vegyület is található.

Egyébként védett faj, a természetvédelmi értéke 5000 Ft.


Update: Azóta újabb hatalmas pókok is felbukkantak Nyíregyházán, kattintson értük ide:

Fotó: Nyíregyen Hallottam

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában