Óraátállítás

2020.10.24. 09:07

Itt a téli időszámítás: visszanyerünk egy órát

Szombatról vasárnap virradóra vissza kell állítani az órákat, elkezdődik a téli időszámítás. Vasárnap hajnali 3 óráról 2 órára tekerjük az óramutatót.

Forrás: illusztráció / shutterstock

Magyarországon először 1954 és 1957 között vezették be a tavaszi és téli óraátállítást elektromos kapacitási nehézségek miatt, majd eltörölték. Ezt követően 1980-ban, ismét energiamegtakarítási céllal visszatért a szokás, azzal indokolták, hogy sokkal jobban kihasználhatók a napfényes órák, és kevesebb áramot fogyasztunk.

A kétezres években az energiatakarékossági érv megdőlt, és egyre felerősödött az igény a téli-tavaszi óraátállítás eltörlésére, mígnem 2019 márciusában az Eupópai Parlament meg is szavazta az évenként kétszeri óraátállítás eltörlését. Azóta sem itthon, sem más európai országban nem mondták ki hivatalosan, hogy 2021-től érvényes -e a döntés.

Egyébként hazai kutatásokból kiderül, hogy a magyarok 78 százaléka törölné el az óra­átállítást, közülük 62 százalék szavazott a nyári időszámításra, és 28 százalék a télire.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában