13 csapat indult

2020.10.07. 12:18

Megyei haditornán mérettették meg magukat

A honvédelmi nevelés, továbbá a sport és az egészséges életmód népszerűsítése a verseny célja.

Fotó:

A borús időjárás ellenére szép számmal érkeztek csapatok szerdán a Sóstói Múzeumfaluba, hogy összemérjék erejüket és tudásukat az Országos Haditorna Versenyen. A megmérettetés célja a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, a honvédelmi nevelés, valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése.

Kertész József százados, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó parancsnokság 6. Katonai Igazgatási És Érdekvédelmi Iroda beosztott tisztje lapunknak elmondta, tizenhárom csapat indult a versenyen, a beléptetésnél ellenőrizték a résztvevők testhőmérsékletét, és a versenyen szigorúan betartották a járványvédelmi előírásokat.

Izgalmas feladatok

− A megmérettetésen négyfős csapatok indultak, akiknek számos érdekes versenyfeladattal készültünk: honvédelmi TOTÓ, mátrixfutás, lövészet, akadálypálya és fegyveres váltófutás várja a diákokat, de a tájékozódási képességükről is számot adhatnak a figyelés, távbecslés feladatban.

A megyei fordulóból a győztes csapat jut tovább az áprilisi országos döntőre. Az első három helyezettet díjazzuk, de különdíjakat is lehet szerezni: a valamely feladatban legjobban teljesítő csapat veheti át az elismerést, és a védelmi bizottság jóvoltából is kiosztanak egy különdíjat – árulta el Kertész József százados, hozzátéve, a koronavírus miatt az idén másképp vendégelik meg a fiatalokat, meleg étkeztetésre nincs lehetőség.

− A múzeumfalu javaslatára gasztronómiai különlegességek várják a diákokat: a helyi dióból kalácsot sütnek, illetve kenyérlángos is készül. Az ebédet azonban nem közösen, hanem a múzeumfalu területén szétszóródva fogyaszthatják el a csapatok – tudtuk meg a századostól.

A rendezvényen az izgatott versenyzőkkel is beszélgettünk. Hadászi Levente a nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanulója, és már rutinos indulónak számít, hiszen tavaly is részt vett a megmérettetésen. Lapunknak elmondta, a csapat tagjai mind sportolók, ezért komoly edzettségi szinttel rendelkeznek.

− Tomi barátommal focizunk, ezért a futás nem okozhat gondot. A feladatok közül a TOTÓ-tól tartunk a legjobban, és a lövészetre sem tudtunk sokat készülni. Tavaly már kipróbálhattuk magunkat ebben a feladatban is, és szerintem jól sikerült – mesélte Hadászi Levente.

Az időjárás sajnos nem kedvezett a csapatoknak, az eső miatt csúszós volt a fű, ami tovább nehezítette a versenyzők dolgát.

További részletek a Kelet-Magyarország csütörtöki számában.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában