egészség

2020.10.17. 20:00

Nézzünk szembe magunkkal!

A szűrés előtt nem is tudtak róla, hogy nekik egészségügyi problémájuk van.

Forrás: Dr. Kóder Péter archívuma

A korlátok közé szorított életünk rávilágít arra, hogy nemcsak a külső, hanem a változásokkal, esetleg kóros folyamatokkal is szembe kell néznünk. Ebben segít az a népegészségügyi szűrőprogram, amelyről dr. Kóder Péter főorvossal, háziorvossal, Napkor, Nyírtét, Nyírtura, Apagy praxisközösségének projektmenedzserével beszélgettünk.

– Soha nem látott mértékű ez a szűrőprogram – avatott a részletekbe a főorvos. – Ingyenesen részt vesznek rajta a 4 településen a 6–18 év közötti és a 40 év feletti páciensek. Időpontra érkeznek, várakozás nélkül, és a család­orvossal olyan kérdésekről is beszélgetnek, amelyekre máskor nem jut idő.

Elgondolkodtató adatok

– Az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert 65 millió forintos támogatással az egészségtudatos életmódot, az örömteli napi mozgást, a káros szenvedélyek pusztító hatását – az alkoholtól a drogon, a dohányzáson át a túlzott számítógép-használatig – szeretnénk saját mindennapjaikon, életvitelükön keresztül megmutatni betegeinknek. A 4 település 5 családorvosi praxisában 9200 érintett személyt találtunk a rendszerben, és 9150-nek a szűrővizsgálatát szerveztük meg. A programot jó lenne jövőre is folytatni.

Riasztó, ám elgondolkodtató adatokat is mondott Kóder doktor: 28 beteget küldtek érsebészetre, 20 esetben magas vérnyomás, 8 személynél 2-es típusú cukorbetegség miatt szükséges a gyógykezelés és a gondozás elkezdése. Az érintettek nem is tudtak róla, hogy nekik valamilyen egészségügyi problémájuk van.

Élni a lehetőségekkel

Az egészségtudatos magatartás kialakítása az egyik legfontosabb cél. A rendelőben nemcsak az állapotfelmérést végzik el, hanem a szakorvosokkal konzultálnak, az általuk javasolt gyógyszereket pedig felírják. Emellett pszichológus, dietetikus, gyógytornász, védőnő, sport-rekreációs szakember segíti a mentális és fizikai, komplex életmódváltást.

Bár a szűrőprogramok hatását csak hosszú távon lehet lemérni, a európai uniós program a kezdéshez elegendő. Csepp a tengerben – akár a közel 10 ezer pácienst, akár a 65 millió forintot nézzük –, messze nem mindegy, mi személyesen élünk-e azokkal a lehetőségekkel, amiket most a szakemberek tálcán kínálnak. Dr. Kóder Péter reményét fejezte ki, hogy folytatódik a program, mert emberéletekben és megélhető életminőségben mérhetőek már az eddigi eredmények.

Tóth Kornélia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában