Nyíregyháza

2020.10.28. 16:57

Őszi madártalálka a Szelkó-tónál

Családi napra is várják a madárbarátokat.

Az E-misszió Egyesület november 5-8. között ismét madárgyűrűző eseményre hívja a természetet és madarakat kedvelő, és nyugodt kikapcsolódásra vágyó barátait a nyíregyházi Szelkó-tó mellé. A természetvédelmi program minden – a járványügyi előírásoknak megfelelően eljáró – érdeklődő számára nyitott, különösen a szombati, november 7-ei családi napon.

Petrilláné Bartha Enikő ornitológus, madárgyűrűző szakember és az E-misszió Egyesület hagyományosan novemberi madarásztáborukban vizsgálják és mutatják be az itt telelő és vonuló madárvilágot a Szelkó-tó mellett.

A sok éve rendszeresen megrendezett késő őszi madártalálkán várja a látogatókat a cinegék és rigók számos fajtája, az apróságok, mint a királykák, a fakusz, az ökörszem, és látványos táli vendégeink: a süvöltők. De került már gyűrű az elmúlt években karvalyra, erdei fülesbagolyra, szajkóra, fekete harkályra, zöld és hamvas küllőre is.

Mindig kíváncsian várják, visszatérnek-e a több évvel ezelőtt itt meggyűrűzött madarak, esetleg – hiszen már többször is volt rá példa – befognak-e egy távoli országban, sok száz kilométerre meggyűrűzött példányt.

A program szabadtéri, de a szervezők a járványhelyzet miatt mindenkitől maximális elővigyázatosságot kér: a maszk viselését és a másfél méteres távolság tartását. Csak akkor látogasson ki az eseményre, ha egészséges, és enyhe légúti tünete vagy hőemelkedése sincs! A helyszínen kézfertőtlenítő rendelkezésre áll.

Fotók: E-misszió Egyesület

A látogatókat, családokat, gyerekeket elsősorban a szombati, november 7-ei, családi nap alkalmával várják reggel 8-tól a szervezők, míg a madárgyűrűzés iránt szakmailag komolyabban érdeklődőket, segítőket a többi napon is szívesen fogadják. Aki nem szombaton érkezik, legalább egy nappal korábban telefonon egyeztessen a szervezőkkel! További információval Petrilláné Bartha Enikő (20/778-9585) vagy Szigetvári Csaba (20/512-3311, [email protected]) szolgál.

Megközelítés

A Szelkó-tó melletti madárgyűrűző bázisra Nyíregyháza-Rozsrétszőlő – Alsóbadúri út közötti útszakaszról a régi tsz-telephely melletti leágazásról lehet déli irányban lehajtani a halgazdaság felé. Ez aszfaltos út, mely az M3 autópályán átívelő felüljáróba torkollik.

A felüljáró után jobbra sorompó van, amely az esemény időtartama alatt nyitva lesz. Az út zúzottköves földútként folytatódik, ami egyenesen bevisz a faházhoz, a madárgyűrűző bázishoz. A fontosabb leágazásoknál november 7-én eligazító táblák segítik a tájékozódást.

Miért fontos a madárgyűrűzés?

A madárgyűrűzés világszerte a madárvilág kutatásának legfontosabb módszere, ami máig nélkülözhetetlen eszköz annak megismerésére: hogyan élnek, merre vonulnak, hol szaporodnak és telelnek, meddig élnek madarak. Hogyan változik állománynagyságuk, milyenek demográfiai (kor, ivar) viszonyaik, de még akár a napirendjükbe vagy párválasztási szokásaikba is közvetetten bepillantást nyerhetünk. Azzal, hogy a kíméletesen befogott madarak egyedi jelölőgyűrűt kapnak, és amennyiben valahol újra befogják vagy megtalálják őket, visszakövethetővé válik a „történetük” és feltárul a madárvilág számos titka.

A madárgyűrűzés egyben a madarak természetvédelmének is egyik legfontosabb eszköze, hiszen mindazok az információk, amit a kutatók begyűjtenek (állományváltozás trendje, vonulási útvonalak, telelőhelyek, táplálkozási helyek, stb.), pontosabban meghatározhatóvá teszik hogy hol, mikor, és mely madarak védelme érdekében kell beavatkozni.

Hazánkban 1908 óta folyik madárgyűrűzés, és ma is sok, speciálisan felkészült és komoly gyakorlati és elméleti vizsgán átesett madárgyűrűző szakember vesz részt ebben a nemzetközi összefogással – és az esetek döntő többségében önkéntesen végzett – kutató és természetvédelmi munkában.

Ma különösen fontos ez a munka, hiszen Európa-szerte általános tendencia, hogy számos, eddig gyakori madárfaj állománya határozottan csökken a környezetszennyezés és az iparszerű mezőgazdasági módszerek miatt, a klímaváltozás megváltoztatja a madarak táplálékának hozzáférhetőségét, az extrém időjárási események gyakoribbá válása pedig tömeges pusztulást okozhat.

Mindaddig viszont, amíg lesznek madarak és madarászok, a madárgyűrűzés egyúttal az egyik legjobb eszköz arra, hogy közelebb hozzuk a mindennapi emberekhez a természetet, hiszen az ilyen nyitott madárgyűrűző napok adnak egyedül lehetőséget arra, hogy szakszerű segítséggel szó szerint testközelből találkozhassunk a madárvilággal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában